Sobotka tvrdí, že by se mohly prezidentské volby konat již letos na podzim

21.06.2016 9:26

V Rakousku se na plné obrátky rozjel proces, na jehož konci mohou být prohlášeny nedávné prezidentské volby za neplatné. Ústavní soud ve Vídni začal řešit stížnost Svobodných a ti tak mohou doufat, že jejich kandidát Norbert Hofer bude moci složit „reparát“ v nových volbách.

Sobotka tvrdí, že by se mohly prezidentské volby konat již letos na podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na spolkového prezidenta Rakouska Norbert Hofer.

Ústavní soud se sídlem ve Vídni dnes ráno začal řešit obvinění z podvodu, ke kterému mělo podle Svobodných dojít při sčítání volebních lístků. Jak uvádí server Local, v průběhu tří dnů by mělo být vyslechnuto asi devadesát svědků, kteří by měli pomoci ústavním soudcům objasnit údajné nesrovnalosti, na které poukazují ve své stopadesátistránkové stížnosti Svobodní. Dnes by se mělo před soudci objevit prvních asi pětadvacet.

Mimo jiné dnes promluví zástupci volebních orgánů v jižní Štýrsku, Innsbrucku, Kitzbühelu, Villachu a Schwazu. Veřejné slyšení je rovněž živě přenášeno v dalších dvou místnostech ústavního soudu, kam se může vejít až dvě stě zástupců veřejnosti. Podle Svobodných byl rakouský volební zákon porušen v 94 ze 117 volebních obvodů. Ve dvaaosmdesáti z nich údajně mělo dojít k předčasnému sčítání korespondenčních hlasů, což v praxi představuje 570 tisíc hlasů.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Nepovažujeme se za poražené. Stížnost jsme museli podat už jenom kvůli ochraně samotných základů demokracie. Rozsah zjištěných nesrovnalostí je více než děsivý. Nemusíte být příznivcem konspiračních teorií, abyste o prezidentských volbách pochybovali. Nebýt mnoha pochybení a nesrovnalostí, mohl se dost dobře stát prezidentem Rakouska kandidát Svobodných Norbert Hofer,“ poznamenal před několika dny šéf strany Heinz-Christian Strache.

Vládní volební orgány koncem minulého týdne uvedly, že není pádný důvod pro opakování voleb, protože neexistuje důkaz, že by se manipulovalo s voličskými hlasy. Nicméně expert na ústavní právo Theo Öhlinger podle deníku Der Standard konstatoval, že dvě ze stížností byly velmi závažné. „Jednalo se zejména o skutečnost, že hlasy počítala neoprávněná osoba a průběžné výsledky byly neoprávněně publikovány on-line ještě před uzavřením volební místnosti.“

Ústavní soud má pravomoc rozhodnout, jestli byly nesrovnalosti natolik závažné, aby došlo k opakování voleb. Podle mnohých expertů však spíš než k vyhlášení kompletně nových voleb dojde k jejich opakování jen v určitých volebních okrscích, kde došlo k jasně prokazatelným pochybením. Nicméně vláda počítá i s „nejhorší“ variantou. Ministr vnitra Wolfgang Sobotka se již nechal slyšet, že v případě rozhodnutí ústavního soudu by se mohly nové volby konat letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…