Sobotka u Moravce: Pochválil vládu, varoval ministra Prachaře a ohlásil zátah na UFO

12.10.2014 13:32

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) si pochvaluje, že se jeho vláda těší podpoře občanů. Zopakoval, že změny ve vládě nechystá, ale zároveň vyslovil jasné varování ministrovi dopravy Antonínu Prachařovi (ANO). Došlo i na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Sobotka se nevyhnul ani ebole. Přišla řeč také na tzv. UFO majetek. Premiér vysvětloval, jak se s ním chce vypořádat.

Sobotka u Moravce: Pochválil vládu, varoval ministra Prachaře a ohlásil zátah na UFO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) usedl do křesla pro hosty v nedělních Otázkách Václava Moravce. A podle očekávání hovořil o výsledcích komunálních i senátních voleb, a to jak z hlediska sociální demokracie, tak z hlediska celé koaliční vlády.

Ukazuje se, že vláda má podporu, pochvaluje si premiér

„Ono se hodně dlouho diskutovalo o tom, že volby mohou být rizikem pro fungování vládní koalice, ale koaliční strany uspěly a výsledky ukázaly, že vláda má podporu,“ prohlásil hned v úvodu předseda vlády. Současně připustil, že ČSSD uspěla spíše v okresních městech, ale ve městech krajských to přičítá velké fragmentaci místních lokálních politických scén. „Tam, kde jsme se příliš zahleděli do sebe, tak tam ČSSD utrpěla. V řadě míst se ČSSD porazila sama personálními spory,“ pokračoval premiér. ČSSD se prý musí také zamyslet nad tím, jestli neztratila kontakt s občany a uzavřením sama do sebe v některých městech utrpěla. Týká se to např. Ostravy.

Prachař je dál ministrem dopravy, ale pozor

V případě senátních voleb Sobotka i nadále předpokládá, že ČSSD získá 9 mandátů z devatenácti možných. Tím by sice ztratila v horní komoře nadpoloviční většinu, ale s koaličními partnery by i nadále neměla problém v prosazování zákonů. „ČSSD by i nadále zůstala nejsilnějším klubem v Senátu a to je stabilizující prvek,“ poznamenal. Ve druhém senátním kole se prý nebude vyjednávat nějaká centrální podpora a záleží to na tom, jak se dohodnou místní politici. „Já se tento týden chci zaměřit na podporu devatenácti kandidátů ČSSD, jsou to velmi kvalitní lidé,“ zdůraznil. Odmítl se přitom vyjádřit k tomu, zda by byl ochoten podpořit i ministra dopravy Antonína Prachaře z ANO.

Na prvním místě jde podle Sobotky o to, aby vláda splnila to, co voličům slíbila. Koalice o situaci v rezortu dopravy údajně už nějakou dobu diskutuje, ale ministr Prachař představil určitý plán. Pravicová opozice Prachaře již delší dobu kritizuje, svolala kvůli němu dokonce mimořádnou schůzi sněmovny. „To, že opozice svolává mimořádnou schůzi sněmovny jen pár dnů před druhým kolem senátních voleb, to považuji spíše za snahu vtáhnout sněmovnu do voleb,“ popsal svůj pohled na věc premiér. Zároveň ale upozornil, že Prachař nese personální odpovědnost za splnění úkolů.

Na Ředitelství silnic a dálnic podle premiéra nedochází k personálnímu rozkladu „To, co kritizujeme jako ČSSD, je, že pan ministr nebyl schopen vybrat nového generálního ředitele na ŘSD,“ upozornil premiér. Na nižších úrovních však prý podnik funguje. ŘSD by se podle jeho názoru mělo změnit na státní podnik, protože by tak vláda měla možnost lépe platit odborníky, které potřebuje, a zároveň by mohla lépe kontrolovat kvalitu odvedených prací. „To, co teď potřebujeme, je, aby ŘSD vykupovalo pozemky, a aby nedocházelo ke zdržením u čerpání evropských dotací,“ poznamenal Sobotka. Stejně jako před pár dny apeloval na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou ohledně evropských dotací, tak teď totéž učinil i u Antonína Prachaře.

Změna systému voleb v Praze a reflexe ČSSD

V sobotu skončené komunální volby se potýkaly s vůbec nejnižší účastí voličů za celých dvacet let. ČSSD si prý ještě musí zanalyzovat, proč se jí tolik nedařilo v největších městech. Určitý problém vidí Sobotka i v Praze. Tam bude ČSSD znovu iniciovat změnu v tom smyslu, aby se na Magistrát hl. města Prahy volilo stejně jako do krajů, tedy po stranách, nikoliv po jednotlivých kandidátech. „Budeme o tom debatovat v příštích týdnech a měsících a možná využijeme ten příští rok, kdy nejsou žádné volby,“ řek premiér.  

Co se týče koalicí ve městech, premiér zopakoval, že by se stávající vládní koalice mohla objevovat i na komunální úrovni. Ale to prý musí domluvit především zdejší politici, to není dobré nařizovat shora.

Sobotka však zároveň odmítl, že by se měl měnit systém hlasování ve dvou dnech. Např. politolog Tomáš Lebeda upozorňuje na to, že v komunálních volbách teoreticky může o volební noci docházet k manipulaci s výsledky. Premiér to ale razantně odmítl: „Kdyby se něco takového dělo, tak bychom to jako ČSSD věděli, protože máme ve volebních komisích své zástupce. A žádné jasné důkazy o manipulaci o volební noci nejsou." U lidí, kteří tradičně nevolí, by nebyla redukce volebních dnů motivem, aby k volbám přišli.

UFO majetek

Vláda prý plní legislativní úkoly, tedy alespoň ze sedmdesáti procent. V tuto chvíli nejvíce spěchá probrání legislativních návrhů, které mají vést k zamezení k daňovým únikům. Jde o prokázání původu příjmů a majetku, ale také o elektronickou evidenci tržeb, neboť ekonomické propočty vlády už předpokládají účinnost těchto zákonů od roku 2016. „My jako ČSSD jsme prosadili do koaliční smlouvy prokazování původu příjmů a majetku, a to i přes odpor koaličních partnerů, ale cílem sociální demokracie je cílit na podezřelá zbohatnutí, ne na běžné občany,“ podotkl Sobotka. Chce si posvítit na tzv. UFO majetek, tedy na majetek, u kterého není zřejmé, jak k němu ten či onen občan přišel.

A co Němeček, netřese se pod ním židle?

Z řad ČSSD je nejkritizovanějším ministrem Svatopluk Němeček, na kterého často útočí Andrej Babiš (ANO), jenž tvrdí, že v rezortu je třeba zprůhlednit finanční toky. „Argumenty Andreje Babiše z tohoto hlediska nejsou relevantní,“ zdůraznil premiér s tím, že v posledních dnech navštívil řadu nemocnic a na ministra Němečka slyšel chválu za to, že stabilizoval rezort.

V souvislosti s rezortem zdravotnictví přišla řeč i na ebolu. Česko už prověřovalo tři případy. A podle premiéra se ukázalo, že systém pracuje dobře.

„Všechno tady bylo prověřeno precizně a velmi rychle. Já si myslím, že není důvod k panice, ale jsem stoupencem toho, aby raději došlo k prověření případů, včetně jejich potenciálních kontaktů, než aby se něco zanedbalo,“ uzavřel své vystoupení v ČT předseda vlády Bohuslav Sobotka. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…