Sobotka v televizi vysvětlil, proč se nakonec rozhodl nominovat Ťoka na post ministra dopravy

01.01.2015 21:20

Jak složité bylo rozhodování, zda nominovat na post ministra dopravy Dana Ťoka, nebo proč vláda po volbách postupovala nestandardně, když místo nepopulárních opatření přijala opatření populární, nebo jak rychle by měl být vybrán náměstek ministra vnitra pro státní službu. O tom všem byl novoroční rozhovor, který České televizi poskytl premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka v televizi vysvětlil, proč se nakonec rozhodl nominovat Ťoka na post ministra dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok s Bohuslavem Sobotkou

Sobotka přiznal, že nominace Ťoka byla „velmi neobvyklá nominace“, která vzbuzovala řadu otazníků. Zejména obavy ze střetu zájmů, protože Ťok byl šéfem společnosti Skanska. Co nakonec rozhodlo, byl prý osobnostní profil Ťoka. V jeho prospěch prý nakonec rozhodlo to, že bojoval proti korupci, že má dobrou pověst a že chce, aby se ztransparentnily poměry v českém stavebnictví. Ťok je podle premiéra zárukou toho, že nebude směšovat zájmy privátních firem a zájmy státu. Sobotka k tomu ještě podotkl, že Ťok nebyl majitelem firmy, ale jen jejím manažerem.

Moderátor se také Sobotky zeptal, proč jeho kabinet nepostupuje tak, jak bývá zvykem. Totiž že vlády po volbách přistupují k nepopulárním krokům, a čím více se blíží volby, přijímají spíše kroky populární. Sobotka na to reagoval tím, že jednak nějaké volby jsou téměř pořád, jednak tím, že například řada živnostníků nebude souhlasit s online registračními pokladnami, které mají být zavedeny od roku 2016, v němž mají proběhnout kromě voleb do třetiny Senátu také volby do krajských samospráv.

Redaktora ČT také zajímalo, jak se bude postupovat v případě, že nyní probíhající druhé kolo výběru náměstka ministra vnitra pro státní službu skončí tak, jako kolo první. Tedy že nebude vybrán nikdo. Sobotka k tomu uvedl, že se musí postupovat maximálně rychle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…