Sobotka ve sněmovně načrtl plán řešení nezaměstnanosti

07.05.2014 10:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v Poslanecké sněmovně pochlubil tím, že čísla nezaměstnaných v České republice velmi pozvolna klesají, což je podle něj důsledek aktivní politiky zaměstnanosti, kterou jeho vláda nyní provádí. „Stále je to ale mrazivě špatné,“ podotkl premiér přesto k číslům. Zprávu o nezaměstnanosti podle něj předložila do sněmovny vláda, aby poslanci věděli, jak se situace v této oblasti vyvíjí.

Sobotka ve sněmovně načrtl plán řešení nezaměstnanosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„To je téma, které je trvale nejdůležitější pro politickou scénu,“ zmínil k přednesu předsedy vlády šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik krátce poté, co Bohuslav Sobotka ve dvacetiminutovém proslovu shrnul všechna čísla, která má k tomu, jak se nezaměstnanost v Česku vyvíjí poté, co jeho kabinet má na kontě již sto dní vládnutí. Podle Kováčika by ale vláda o tomto tématu měla mluvit častěji. Právě KSČM žádala, aby se dnes o nezaměstannosti ve sněmovně hovořilo.

„Měla by tady být součinnost mezi vládou a Parlamentem v aktivní politice zaměstnanosti,“ pokýval hlavou pak Sobotka, když šéf komunistických poslanců domluvil.

Co ale předtím kupříkladu Sobotka zmínil, než jeho slova převálcovali poznámkami další jednotliví poslanci?

„Již jsem o tomto tématu tady mluvil v únoru, kdy byly na Ministerstvu práce a sociálních věcí ještě rozbité struktury Úřadu práce,“ zmínil na úvod premiér a zároveň šéf ČSSD.

Je těžké ekonomiku znovu nastartovat

„Postrádáme ale stále kroky, které by nám umožnily veřejnými investicemi ekonomiku znovu nastartovat,“ vysypal si vzápětí Sobotka popel na hlavu.

Podle něj počet evidovaných uchazečů o zaměstnání - zda jsou jenom ti, co  jsou v evidencích - je 608 315 osob. "To ale nejsou všichni, co nemají práci. Je to ale zhruba tolik, kolik má obyvatel Jihočeský, Olomoucký nebo Zlínský kraj,“ zdůraznil Sobotka.

Na úřadech práce bylo podle něj v březnu  40 808 volných pracovních míst. Je to o dva a půl tisíce víc než v lednu, kdy na jedno volné pracovní místo připadalo 15 uchazečů.

„Celkem bylo v březnu podpořeno nástroji aktivní politiky v zaměstnanosti více než 34 tisíc lidí. Na rekvalifikaci si sáhlo 12 tisíc lidí,“ řekl premiér.

"Jsem přesvědčen o tom, že v prvních měsících nástupu vlády se již začaly pozitivně projevovat některé kroky, se kterými jsme do vlády a na ministerstva přišli. Na prvním místě chci zdůraznit rychlou obnovu činnosti a funkčnosti úřadů práce," zmínil také Sobotka.

Podle něj se nyní daří dobře naplňovat plán „odborná praxe pro mladé“. Tím se údajně našla práce pro 2600 mladých uchazečů.

„To bylo více než v měsíci lednu letošního roku... To vše je ale přímý důsledek nástupu nové vlády a pevně věřím, že čísla za duben budou ještě lepší a potvrdí, že pokračuje mírný pozitivní trend, tedy že vláda je schopná nabízet více uchazečům práci tak, aby se mladí měli možnost vrátit se na trh práce,“ řekl Sobotka.

Pokles o tři procenta

Zdůraznil, že celkový počet uchazečů o práci poklesl oproti lednu o tři procenta. „Ale stačí si uvědomit, kolik lidí není na pracovním trhu a odchází do předčasného důchodu, nebo zůstává na škole," přiznal vzápětí.

Sobotka poté zmínil konkrétně, které regiony mají nezaměstnanost menší a které nejvyšší. „Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, pak na Plzeňsku, nejvyšší v Bruntále, na Mostecku, kde je to kolem třinácti procent, v Ústí nad Labem, kde je to také až třináct procent, a v Karviné. Tam je to dokonce více než 13 procent,“ řekl Sobotka.

Ve svém proslovu dále zmínil aktivitu CzechInvestu, aktivitu vlády, která dle něj bude dbát kupříkladu na nižší DPH, a to zejména u léků.

„Vláda věnuje do budoucna pozornost podpoře hospodářského růstu a je nutné také podpořit spotřebu domácností,“ pronesl premiér s tím, že je nutné také posílit valorizace penzí. „V krátkém čase se budeme věnovat otázce minimální mzdy, aby vláda nebrala peníze domácnostem,“ doplnil Sobotka.

Na konec svého dlouhého projevu také zmínil i program Zelená úsporám, či lepší čerpání z fondů EU.

„Je důležité, aby nebylo zastaveno čerpání prostředků z EU a aby vláda ČR mohla dočerpat peníze z fondů, kde je nyní více než 500 miliard korun,“ dodal Sobotka.

Zejména ale poslední momenty ze Sobotkova projevu se nelíbily předsedovi ODS Petru Fialovi.

„Mně to připadalo, že si pan premiér dělá alibi,“ poznamenal k projevu ministerského předsedy Fiala.

Fiala: Nic nám premiér neřekl!

„Pan premiér nám nenabídl řešení, ale řekl jen, že máme ve skříni spoustu kostlivců a že je čas, abychom čerpali evropské prostředky,“ zmínil také Fiala ve své kritice, kdy podle něj vláda nic v tomto problému nedělá a jen zvyšuje a dále chce zvýšit minimální mzdu, čímž podle něj dosáhne jenom toho, že zvýší nezaměstnanost.

„Vaše recepty na snížení nezaměstnanosti k nižším číslům vést nemohou,“ dodal předseda ODS.

To ale nadzdvihlo ze židle ministryni práce a sociálních věci Michaleu Marksovou (ČSSD).

„Vaše aktivita v této věci nikam nevedla, přitom jste na to měli sedm let," zaťala ostrá slova do ODS Marksová (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…