Sobotka ve středu pověřen sestavením vlády nebude, prohlásil Zeman

11.11.2013 19:09

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se zlepšuje. V pondělí u něj byli dva ortopédi, kteří konstatovali, že se koleno uzdravuje zázračně rychle. Pokud by měl ale prezident jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem, počkal by, až bude zcela zdráv.

Sobotka ve středu pověřen sestavením vlády nebude, prohlásil Zeman
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Podle slov Miloše Zemana se mu daří dobře. V jednu hodinu odpoledne u něj byli na kontrolu dva ortopédové. „Konstatovali, že se uzdravuji až zázračně rychle,“ přiblížil v Impulsech Václava Moravce prezident. Během telefonického rozhovoru seděl ještě na vozíku, brzy se ale bude pohybovat jen o berlích.

„Normálně pracuji, normálně přijímám návštěvy každý den,“ dodal Zeman s tím, že nyní jednoduše úřaduje v Lánech. Ve středu by se měl sejít s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který po případných úspěšných jednáních s představiteli dalších politických stran může být premiérem.

„Nebudu mu dávat žádný termín na ukončení těchto jednání. Pouze upozorním, že pokud bych ho měl jmenovat premiérem, tak musí chvíli počkat, protože to je důstojnější záležitost,“ upozornil prezident s tím, že nechce premiéra jmenovat „z vozíku“.

Na rádiu Impuls také krátce hovořil o nedávné schůzce v Lánech s pěticí významných představitelů ČSSD. K tomu prezident zopakoval, že tento sjezd on sám nepořádal. „Vy víte z jednání všech účastníků, včetně Milana Chovance, že to tak nebylo,“ odvětil moderátorovi. V úterý uvítá delegaci z Číny, ve středu Sobotku, ve čtvrtek předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. A stejně tak vyhověl žádosti o setkání s tehdejším prvním místopředsedou ČSSD (tedy Michalem Haškem).

Iniciátory tedy byli politici z ČSSD. Většinou se prý hovořilo o nepříliš dobrém volebním výsledku strany, na tom ale prezident nevidí nic špatného. „Já jsem pouze vyjádřil podiv nad tím, že zatloukali, zatloukali, zatloukali,“ řekl. To se podle něj dá dělat v manželství, ale nikoliv v politice. „Chyba nebyla v lánské schůzce. Chyba byla v jejich zapírání,“ dodal.

Zeman také hovořil o devizových intervencích České národní banky (ČNB), kterými banka chce oslabit českou korunu. Intervence centrální banky podle něho ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Deflace, které se ČNB obává, nehrozí, řekl.

"Plně uznávám, že to může krátkodobě pomoci našim exportérům, ale je otázka, na jak dlouhou dobu," uvedl Zeman. ČNB podle něho ponese ztrátu z kurzového rozdílu. 

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …