Sobotka vychází vstříc zaměstnancům. I oni prý budou dohlížet na firmy

03.07.2014 20:30

ČSSD chce v koalici prosadit návrat zákonného zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností. Novinářům to po dnešním jednání se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Koncem července by se návrhem mohla zabývat tripartita.

Sobotka vychází vstříc zaměstnancům. I oni prý budou dohlížet na firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Zaměstnanci podle Sobotky potřebují informace o tom, jak firma hospodaří. Její vedení zase potřebuje zpětnou vazbu, uvedl s tím, že z řad zaměstnanců by měla být naplněna třetina dozorčích rad. "My to téma chceme jako politická strana otevřít v rámci koaliční diskuse," uvedl premiér a předseda ČSSD.

Premiér se vyslovil za zpřísnění regulace agentur práce

Předseda ČMKOS Josef Středula řelů, že se cesta otevírá, protože se bude chystat novela občanského zákoníku a souvisejících norem. Některé firmy se už podle něho zaměstnanců v dozorčích radách zbavily. Ze Středulova vyjádření vyplynulo, že zaměstnavatelé se k iniciativě staví záporně.

Sobotka s odboráři debatoval i o dalších tématech. Premiér se vyslovil za zpřísnění regulace agentur práce tak, aby vykrývaly nedostatek profesí, což je jejich účelem, a nevytěsňovaly obvyklé zaměstnanecké vztahy nebo netlačily na snižování mezd zaměstnanců se standardními smlouvami. „Je to velmi vážná situace," podotkl Středula.

Hovořilo se taky o platech. Odbory pokládají za minimální slibovaný růst platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta v příštím roce. Chtějí podle Středuly, aby 3,5 procenta objemu peněz na platy navíc skutečně znamenal jejich zvýšení o 3,5 procenta. Středula konkrétně upozornil na výši platů například nepedagogických pracovníků, lidí v sociálních službách a v kultuře.

Problémy těžařské firmy OKD

„Někdy bychom přáli některým aktuálním ministrům financí, či ministru financí v tomto případě, aby zkusili delší dobu po vyčerpání vlastních zdrojů žít za 15.000 hrubého," řekl Středula. Odboráři by rovněž přivítali rychlejší růst minimální mzdy, která má příští rok stoupnout z 8500 na 9000 korun.

Debata se dotkla také třeba problémů těžařské firmy OKD, zákona o zadávání veřejných zakázek, v němž by podle odborů neměla být jediným hodnotícím kritériem cena, nebo investice amerického internetového obchodu Amazon v Česku. Odboráři na rozdíl od vlády prý přivítali, že v Brně nebude; nezaměstnaní, kteří práci chtějí, by jí v této firmě stejně nedostali, řekl Středula.

Sobotka a Středula si naopak pochvalovali výrazné zlepšení sociálního dialogu od nástupu nové vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…