Sobotka vyrazil Mládka. A hned se začali smát Jakub Janda a Jindřich Šídlo

20.02.2017 15:35

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vyhodil z vlády ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Pouhých osm měsíců před volbami.

Sobotka vyrazil Mládka. A hned se začali smát Jakub Janda a Jindřich Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem

Premiér Bohuslav Sobotka hodlá vyhnat z kabinetu současného ministra průmyslu Jana Mládka. Šéf kabinetu byl podle vlastních slov velmi nespokojen s tím, jak Mládek reagoval na řešení prioritních úkolů vlády. Ministr např. nevhodně komunikoval situaci okolo mobilních tarifů.

„Rozhodl jsem se udělat změnu na pozici ministra průmyslu a obchodu,“ zahájil tiskovou konferenci Sobotka. Mládek prý odvedl kus práce, pokud jde o podporu českého resortu.

„Nicméně v poslední době nejsem spokojen s tím, jak MPO pracuje. Zejména nejsem spokojen s tím, jak ministerstvo postupuje při řešení problematiky mobilních operátorů. Některé věci, které zaznívaly z MPO, přímo urážely veřejnost. A za chod ministerstva odpovídá ministr,“ řekl předseda vlády.

„Chci, aby sociální demokracie v tomto šla jednoznačně příkladem,“ shrnul premiér. „Některé věci ještě lze během osmi měsíců ovlivnit, ale samozřejmě už nelze očekávat nějaké převratné změny. Aby ministerstvo fungovalo transparentně, na to ještě čas je. Jak už jsem řekl, tak jsem nebyl spokojen s tím, jak ministerstvo reagovalo na priority vlády,“ doplnil Sobotka.

Očekává, že prezident Zeman bude postupovat v souladu s ústavními zvyklostmi a nebude bránit Mládkovu odvolání. Hlava státu se také jako první dozví, kdo by mohl Mládka nahradit.

K situaci už se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan premiér požádal pana prezidenta o setkání, to je naplánováno na čtvrteční odpoledne. Další komentář v tuto chvíli nemám.“

Na sociálních sítích přidali pár slov i komentátor Jindřich Šídlo a analytik Evropských hodnot Jakub Janda. „Ministr Mládek skončil ve vládě a pravděpodobně odjíždí do Polska hledat levná data. Uvidíme, zdali aspoň za snahu dostal doživotní neomezené volání,“ konstatoval Janda.

„Mládek konec ve vládě. Měl prý příliš vysoký účty za telefon,“ vyjádřil se Jindřich Šídlo na sociální síti Twitter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…