Sobotka vyzval evropské členy NATO, aby se více angažovali. Připomněl i Havla

19.08.2014 15:02

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval evropské spojence v NATO, aby se s ohledem na ukrajinskou krizi více angažovali v oblasti bezpečnosti. Napsal to v článku pro internetovou verzi amerického časopisu Foreign Policy.

Sobotka vyzval evropské členy NATO, aby se více angažovali. Připomněl i Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Je zřejmé, že s ohledem na znepokojivý vývoj poblíž našich domovů je zapotřebí mnohem vážnějšího a dlouhodobějšího přístupu k bezpečnosti. Pokud jde o NATO - a to zejména o jeho evropské členy - staré rčení nám připomíná, že bezpečnost má svou cenu. A všichni musíme být připraveni nést svůj díl odpovědnosti," uvedl Bohuslav Sobotka.

Premiér připomněl, že Česko bude od příštího roku navzdory komplikovanému ekonomickému ovzduší postupně zvyšovat svůj vojenský rozpočet na 1,4 procenta HDP. „Náš závazek nelze měřit jen podle velikosti obranných rozpočtů, ale podle toho, co opravdoví spojenci obětují pro společnou věc, tu nejvyšší cenu - lidské životy," dodal Sobotka s odkazem na nedávnou ztrátu pěti českých vojáků působících v Afghánistánu.

Premiér připomněl slova někdejšího prezidenta Václava Havla, který při přijetí pozvání Česka do NATO v roce 1997 podotkl, že tato organizace není jen zárukou bezpečnosti, ale zároveň příležitostí přijmout svůj díl odpovědnosti za mír na evropském kontinentu a přispět k obraně hodnot vyzdvihovaných Aliancí.

„Aliance staví především na solidaritě, zásadním aspektu důvěryhodnosti NATO, který dokazuje, že je důležitější než kdy dříve. Aniž by došlo k eskalaci situace, je důležité, aby Aliance přijala nezbytná opatření, aby uklidnila ty členské státy NATO, které cítí, že jejich bezpečnost by mohla být v ohrožení. V dlouhodobém horizontu bychom měli zintenzivnit společná cvičení, pohotovostní plánování a námořní a letecké hlídky, abychom jmenovali jen několik opatření," upozornil Sobotka.

„Je ale důležité, aby členové NATO brali bezpečnostní záruky Aliance jako obousměrnou cestu, nejen ve výhodách v podobě vyšší bezpečnosti, ale také v povinnostech. To platí pro každý jednotlivý členský stát," dodal český premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…