Sobotka vzkázal Babišovi: Jestli chcete vyhodit Válkovou, tak rychle

05.02.2015 22:22

Pod ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou se kýve židle čím dál výrazněji. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím sice neřekl, že navrhne její odvolání, ale vyřešení této otázky vložil plně do rukou předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše. Ten podle premiéra neměl váhat. Má to však jeden háček.

Sobotka vzkázal Babišovi: Jestli chcete vyhodit Válkovou, tak rychle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

O šéfce rezortu spravedlnosti se stále častěji mluví jako o nejslabším článku vlády. Po exministru dopravy Antonínu Prachařovi (ANO) by tak mohlo jít o druhého člena kabinetu zralého na odchod. Znovu jde o člena hnutí ANO a premiér hodlá nechat rozhodnutí na Andreji Babišovi.

"Pokud chce pan Babiš navrhnout změnu, neměl by s tím dlouho váhat. Úkolů před Ministerstvem spravedlnosti je na letošek celá řada,“ poznamenal premiér Sobotka. Jeho slova uveřejnil server Echo24.cz. Dodal ovšem, že zatím nic takového není na stole, protože Babiš toto téma ještě neotevřel na jednání koalice.

Celou věc by mohl zkomplikovat současný spor o navýšení platů soudců, ke kterému politiky vyzval Nejvyšší soud. Válková má totiž vypracovat stanovisko, se kterým chce případně vystoupit vláda u Ústavního soudu. Debaty o odchodu Válkové tak podle Sobotky nepřicházejí v právě nejlepší dobu.

Babiš zatím řekl pouze to, že definitivně nemůže vyloučit případný odchod Válkové. Prezident Zeman se jí naopak zastal. Ministryni považuje za profesionálku, která se snaží řešit problémy v rezortu. Server ale dodává, že ministryni se zatím nepodařilo dokončit nový zákon o státním zastupitelství, který je považován za poměrně důležitý.

Nástupcem Válkové by se případně mohl stát její současný 1. náměstek Robert Pelikán, který před příchodem k Válkové působil na Ministerstvu financí pod Andrejem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…