Sobotka vzpomínal na Antonína Hampla a varoval před populismem

20.05.2016 16:00

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka společně s premiérem spolkové země Braniborsko Dietmarem Woidkem dnes v Berlíně odhalili pamětní desku, která připomíná meziválečného předsedu československé sociální demokracie Antonína Hampla. Deska s dvojjazyčným nápisem je připevněná na věznici v berlínské čtvrti Moabit, v níž Hampl v roce 1942 zemřel na následky nacistického týrání. Sobotka při této příležitosti varoval před populismem.

Sobotka vzpomínal na Antonína Hampla a varoval před populismem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

ČSSD se chce podle Sobotky odhalením desky přihlásit k odkazu Hampla, který byl přesvědčeným demokratem a snažil se o zajištění sociální spravedlnosti. "Antonín Hampl byl svým politickým životem a vlastně celým svým osudem spojen s demokratickým Československem," řekl Sobotka.

"Když došlo k okupaci, tak Antonín Hampl samozřejmě nacistům vadil. Byl živoucí připomínkou demokratických poměrů, které okupaci předcházely," uvedl Sobotka. "Po roce 1948 se stal Antonín Hampl nepohodlný i z druhého důvodu. Stal se symbolem nekomunistického odboje," doplnil premiér.

Hampl podle Sobotky vadil dvěma totalitám a jak nacistický, tak komunistický režim se snažily, aby se vytratil z povědomí společnosti. "To, že jsme se tady dnes sešli, že jsme jako sociální demokraté, ať už čeští nebo němečtí, na Antonína Hampla nezapomněli, je velké vítězství pravdy," řekl Sobotka.

"Antonín Hampl je jednou z mnoha milionů obětí nacistického teroru. Jeho osud nám vždy připomene, co udělali Němci Čechům v době druhé světové války," řekl při odhalení desky Woidke.

Podle braniborského premiéra je v současnosti nutnější než kdykoli dříve připomínat si, jaké hrůzy vyvolal nacistický režim a jaká je hodnota života v míru, demokracii a svobodné společnosti. "Všem nám to připomíná, že demokracie, mír a svoboda nejsou samozřejmostí a že každý den musíme pracovat na tom, abychom je udrželi. Zde v Německu, v Evropě i na celém světě," řekl Woidke.

Na Woidkeho slova navázal Sobotka na sympoziu v berlínské Nadaci Friedricha Eberta. "Naším prvořadým úkolem je hájit ve veřejném prostoru humanismus, hájit rozum, hájit demokratické hodnoty, hájit spravedlivou a prosperující společnost," řekl Sobotka.

Varoval rovněž před sílícím hlasem populistů v Česku i v Německu. "Je důležité, abychom v populismu, který nabývá často i nenávistné formy, včas rozpoznali politického protivníka a nepřijímali jeho pravidla hry," uvedl český premiér.

Hampl byl prvorepublikovým předsedou československé sociální demokracie, ministrem a poslancem. Nacisté ho zadrželi v roce 1941 a po výsleších v Praze převezli do Berlína, kde na následky krutého zacházení zemřel v květnu 1942.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…