Sobotka z ODS: Mašínové pro mě jsou a zůstanou hrdiny

20.01.2015 15:02

Uprchlíkům by u nás měla být poskytnuta zdravotní péče, ale trvalý pobyt by jim měl být umožněn jen za předpokladu, že budou respektovat naše zákony a naše hodnoty. V odpovědi na dotaz čtenáře to na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. V reakci na jiný dotaz pak uvedl, že bratři Mašínové jsou a zůstanou pro něj hrdiny. Mašínové jsou přitom pro své kruté činy, kterých se dopustili v údajné odbojové činnosti, vnímáni českou veřejností kontroverzně.

Sobotka z ODS: Mašínové pro mě jsou a zůstanou hrdiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka a Miloš Vystrčil

Jeden ze čtenářů se Sobotky ptal, zda jeho reakce na přijímání uprchlíků do ČR není přehnaná. "Nelze přeci srovnávat to, co se děje např. ve Francii, v Británii apod. se situací u nás,“ uvedl Sobotka.

Přemysl Sobotka zopakoval své stanovisko, že je pro to, aby uprchlíkům byla u nás poskytnuta zdravotní péče a aby o ně bylo postaráno. "Pokud někdy v budoucnu požádají o trvalý pobyt u nás, chci jen, aby jim byl trvalý pobyt umožněn za předpokladu, že budou dodržovat naše zákony a respektovat naše hodnoty,“ uvedl s tím, že takový požadavek není v současném světě přehnaný.

Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

V čem vidíte odboj Mašínů?

Další otázka se týkala toho, v čem senátor Sobotka vidí odboj bratří Mašínů. "Ve vyloupení poděbradského muzea v roce 1946(!), odkud ukradli zbraně (naštěstí nefunkční)?“ ptal se čtenář. "V zavraždění pana Rošického, který jako pokladník doprovázel transport peněz a nebyl ani komunistou? Podříznutí chloroformem omámeného strážmistra Honzátka?“ pokračoval v pokládání nepříjemných otázek čtenář. Ten se domnívá, že tím, že Mašínové zapalovali stohy, ubližovali hlavně nešťastným a násilně kolektivizovaným zemědělcům. A zajímalo ho také, kolika lidem pronásledovaným režimem nebo pozůstalým po politických vraždách Mašínové pomohli uloupenými penězi.

Sobotka na konkrétní dotazy neodpověděl, jeho reakce byla spíše v obecné rovině. Podle místopředsedy Senátu symbolizuje odbojová skupina bratrů Mašínů odpor proti nástupu totalitního komunistického režimu. "Oni se postavili proti, pochopili zlo a nezůstali apatičtí a lhostejní,“ uvedl a pokračoval: "Vzhledem k jejich počínání cestou na svobodu do demokratického světa se dopustili činů, které jsou zneužívány proti nim, vy jste ukázkový příklad,“ zaútočil na čtenáře a dodal, že bratři Mašínové pro něj jsou a zůstanou hrdiny.

Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…