Sobotka začne o víkendu sbírat hlasy pro své znovuzvolení

25.11.2016 17:14

Sociální demokraté o víkendu zahájí sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má ve straně předseda a premiér Bohuslav Sobotka. Po prohře v říjnových krajských a senátních volbách Sobotka čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy ČSSD zatím nepřihlásil. Premiér se chce konferencí účastnit a diskutovat s členy strany.

Sobotka začne o víkendu sbírat hlasy pro své znovuzvolení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

O nominacích budou v sobotu rozhodovat sociální demokraté v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v neděli ve Zlínském. Všude počítají s účastí předsedy vlády i uchazečů o další místa v předsednictvu. „Ambicí je, aby se předseda zúčastnil všech konferencí,“ řekl ČTK mluvčí strany Michal Kačírek. Krajské sekretariáty, které dnes dolaďovaly poslední detaily programu jednání, potvrdily, že vystoupení předsedy mají v plánu.

Sobotka dnes novinářům řekl, že je důležité, aby na konferencích proběhla reflexe krajských a senátních voleb. „Abychom mluvili o tom, jak posílit ČSSD, aby vyhrála příští volby do Sněmovny,“ uvedl. Konference se podle něj budou vyjadřovat i k personálním otázkám, tedy k možnému obsazení funkce předsedy a místopředsedů. „Chci se tento víkend všech tří konferencí zúčastnit a využít je k tomu, abych mohl diskutovat s našimi členy,“ řekl.

Regiony budou také hodnotit výsledky nedávných voleb. Podle Sobotky ČSSD neuspěla v některých krajích zejména kvůli dlouhodobým problémům z konkrétních regionů. Spolustraníkům vyčetl, že neměli v kampani podobné nasazení jako on. V dopise členům strany počátkem listopadu ale současně uznal, že strana mohla doplatit i na únavu z vládnutí. Slíbil zvýšení dynamiky práce kabinetu, lepší mediální vystupování a také obměnu v kabinetu i ve vedení strany. Na jeho návrh vládu příští týden opustí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Nahradí je poslanec Jan Chvojka a šéf nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Změny média interpretují jako ústupek Sobotky zastáncům těsnějšího spojení s prezidentem a někdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem. Dienstbier, který stál za Sobotkou během takzvaného lánského puče, kdy se příznivci prezidenta pokusili předsedu strany vyšachovat z povolebních jednání, tvrdí, že ho Sobotka vyměnil za slib hladkého znovuzvolení.

V uplynulém týdnu Sobotka řekl, že chce ČSSD vést do sněmovních voleb v říjnu příštího roku v tandemu s dosavadním prvním místopředsedou, ministrem vnitra Milanem Chovancem. Toho někteří nazývají „zrádcem zrádců“ v tzv. lánském puči. Ve čtvrtek Sobotka ohodnotil spolupráci s ním jako dobrou. O místo statutárního zástupce se v pondělí přihlásil také poslanec a další z aktérů lánského puče Jeroným Tejc. Sobotka spolupráci s ním ve čtvrtek odmítl. Uvedl, že mezi předsedou a prvním místopředsedou strany musí vládnout „elementární porozumění a elementární shoda ve směřování strany“. U Tejce to necítí. Veřejným vystupováním podle něj Tejc v posledních týdnech stranu poškodil.

Žádný ze současných pěti místopředsedů ČSSD neoznámil, že by funkci nechtěl obhajovat. Jsou jimi vedle Martina Starce, odpovědného za hospodaření strany, náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a šéf Sněmovny Jan Hamáček. Zájem o místo v nejužším vedení strany jako první z možných nových kandidátů avizoval poslanec a náchodský starosta Jan Birke. Nominaci hodlá získat v Hradci Králové v sobotu.

Krajské organizace budou jednat o podpoře vedení strany do konce února. Sjezd sociální demokraté naplánovali na polovinu března do Brna. Už na posledním zasedání širšího vedení strany před sjezdem 10. prosince v Praze chce Sobotka vytyčit hlavní body cesty do sněmovních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…