Sobotka zahajuje dvoudenní návštěvu Srbska. Jednat bude i o migrantech

01.09.2015 6:07

Premiér Bohuslav Sobotka dnes po poledni zahájí dvoudenní návštěvu Srbska. Se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem bude jednat o obchodních příležitostech pro české firmy na sedmimilionovém srbském trhu, o přistoupení Srbska do Evropské unie a o proudu uprchlíků směřujících přes západní Balkán dále do Evropy.

Sobotka zahajuje dvoudenní návštěvu Srbska. Jednat bude i o migrantech
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Jedním z cílů návštěvy bude podle úřadu vlády snaha podpořit ekonomické projekty českých podnikatelů v této západobalkánské zemi, a potvrdit tak velký zájem Česka o další rozvoj obchodu.

Premiéra provází ministr vnitra Milan Chovanec, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a skupina dvou desítek českých podnikatelů.

"Náš vývoz se za posledních pět let více než zdvojnásobil a vloni představoval 398 milionů euro," uvedl před cestou ministr Mládek a dodal, že existují další příležitosti pro české podniky na srbském trhu.

Za dobrý příklad spolupráce Mládek označil výstavbu nového bělehradského nádraží Prokop s účastí českých firem. Mohlo by také dojít k posunu v jednáních, která vede Česká exportní banka o financování modernizace železniční tratě Niš - Dimitrovgrad.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…