Sobotka zkritizoval Řecko a Itálii. Zanedbaly prý ochranu hranic EU

08.07.2015 19:24

Česká republika má výhrady k zabezpečení jižní hranice schengenského prostoru v Řecku a v Itálii. Od Evropské unie také Česko bude chtít, aby začalo fungovat vracení uprchlíků do zemí, odkud přišli. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko podle něj letos a příští rok přijme v rámci evropské solidární akce stovky uprchlíků.

Sobotka zkritizoval Řecko a Itálii. Zanedbaly prý ochranu hranic EU
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

"Jižní hranice Schengenu není dobře zabezpečena, není dobře zabezpečena v Řecku, není dobře zabezpečena v Itálii," řekl premiér. "Stejně tak klademe důraz na to, aby začala být realizována návratová politika, protože opět - z Řecka a z Itálie návratová politika nefunguje," dodal Sobotka. Není tak podle něj jasné, co se stane s uprchlíky, kteří azyl v Evropské unii nedostanou a jakým způsobem budou vráceni do svých původních zemí.

Počtem běženců, které Česko v příštích dvou letech přijme, se bude na dnešním večerním jednání zabývat vláda. "Ten počet lidí, kterým nabídneme, aby tady čekali na vyřízení svého azylu nebo jim nabídneme možnost, aby se tady usadili, než například skončí válečné konflikty na Blízkém východě, tak to bude několik set v tomto roce a několik set v příštím roce," řekl Sobotka. Stejné číslo v minulosti uvedl i ministr vnitra, který materiál na dnešní vládu připravuje.

Sobotka zdůraznil, že se bude jednat o jednorázovou pomoc a počet uprchlíků bude odpovídat českým ekonomickým možnostem a kapacitám azylových zařízení. Počet lůžek v nich se bude muset zvýšit. "Předpokládám, že ministerstvo vnitra přijde během několika dnů na jednání vlády už s konkrétními návrhy, s konkrétními rozpočtovými požadavky," řekl premiér. 

Sobotka předpokládá, že část uprchlíků azyl nedostane a bude tak poslána zpět do zemí, odkud přišli. "Těm, co utíkají před válkou na blízkém východě, chceme dát možnost, aby se tady usadili na delší období, pokud se situace u nich neuklidní," dodal Sobotka. Podmínkou podle něj byli, aby respektovali české zákony.

Evropská unie se pokouší situaci v jižních zemích bloku řešit návrhy na přerozdělení běženců. Členské státy na červnovém summitu odmítly možnost povinných kvót, přijímání uprchlíků chtějí zachovat na dobrovolné bázi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…