Sobotka znovu pohrozil správní žalobou

05.01.2014 15:55

Pokud prezident republiky Miloš Zeman odmítne některého z kandidátů na ministra, kterého mu nabídne designovaný ministerský předseda Bohuslav Sobotka, vůdce vítězné ČSSD z podzimních předčasných sněmovních voleb povede příslušný resort sám.

Sobotka znovu pohrozil správní žalobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

„Já si myslím, že odmítnutí kandidáta není důvod pro to, aby nebyla jmenována celá vláda. Nového kandidáta bych navrhl pouze v případě, že by prezident republiky měl pro odmítnutí kandidáta závažné zákonné nebo ústavní důvody,“ řekl předseda ČSSD Sobotka v dnešních Otázkách Václava Moravce ve vysílání zpravodajského kanálu veřejnoprávní České televize.

Zároveň Bohuslav Sobotka věří, že prezident žádného kandidáta neodmítne. Pro opačný případ zopakoval svou pohrůžku správní žalobou, nepřímo adresovanou na Hrad. Připomněly to zpravodajské stránky Českého rozhlasu. „Já doufám, že k takovému konfliktu nedojde a že prezident bude respektovat vůli parlamentních stran. Pokud by tomu tak nebylo, existuje možnost kompetenční žaloby, ale to bych pokládal za nešťastný krok a velmi nerad bych se k tomu uchyloval,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…