Sobotkova čistka pokračuje. Tihle všichni poslanci už si prý na kandidátce neškrtnou

07.04.2017 14:38

Po podzimních volbách do sněmovny nezůstane v poslaneckém klubu ČSSD takříkajíc kámen na kameni. Někteří současní poslanci se nedostanou na kandidátku vůbec, jiní až na zadní, tzv. nevolitelné pozice. O svém záměru rozloučit se s dolní komorou už informovali poslankyně Marie Benešová, Pavlína Nytrová, Vítězslav Jandák a Jeroným Tejc. Těch, kteří chtějí zůstat mimo příští kandidátku, bude však podle informací Práva víc – například někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil, Stanislav Huml, Lubomír Toufar, Štěpán Stupčuk nebo Jiří Koskuba. Informuje o tom server Novinky.cz.

Sobotkova čistka pokračuje. Tihle všichni poslanci už si prý na kandidátce neškrtnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil

Zavadil, který vedl pražskou kandidátku ČSSD v roce 2013, na ní letos nebude vůbec. Alespoň nefiguruje na té, kterou v pondělí schválil krajský výkonný výbor. Nic by na tom nemělo změnit ani chystané páteční jednání předsedy strany Bohuslava Sobotky s předsedou pražské ČSSD Miloslavem Ludvíkem a místopředsedou strany Petrem Dolínkem.

Celý text je ZDE.

To by se mělo týkat jen pozice lídra a možnosti, aby se Ludvík, kterému výbor v pondělí shodil jeho návrh kandidátky, o post v primárních volbách ucházel. „Zavadil se jako nestraník často s linií ČSSD rozcházel,“ řekl Právu zdroj z pražské ČSSD.

Server upozorňuje, že přední pozice na kandidátkách jsou navíc v ČSSD velmi cenné, a to zejména kvůli nízkým volebním preferencím, které strana v průzkumech dostává. V ČSSD tedy panují obavy, že v současné době padesátihlavý klub se po volbách zřetelně ztenčí.

Podle serveru by místo na kandidátce neměl už na podzim dostat ani Huml, který do ČSSD přišel v roce 2012 z Věcí veřejných. Sám by však o post poslance zájem měl. „Je to s otazníkem, rozhodne se v pátek. Vypadá to, že mě vedení kraje nechce, ale je to předběžné,“ řekl.

O post na předních místech kandidátky hraje ve středních Čechách podle informací Práva i poslanec Richard Dolejš. „Jsem připraven i nadále v dresu soc. dem. bojovat. O umístění rozhodnou v dalším kole primárek všichni členové kraje,“ napsal Právu.

Jihomoravský poslanec Lubomír Toufar se naopak místa na kandidátce sám vzdal. „V květnu dosáhnu důchodového věku (64), což je další důvod k ukončení mé činnosti ve vrcholné politice,“ sdělil Právu.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…