Sobotkova (ne)demise. Sociální demokrat Seďa sdělil veřejnosti, jak to vše prý bylo

07.06.2017 15:54

Z PROFILŮ Poslanec ČSSD Antonín Seďa odpověděl za poslední dny na mnoho dotazů na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. A čtenáři jej mnohdy nešetřili nejen kvůli volebnímu programu strany, ale i uplynulé vládní krizi.

Sobotkova (ne)demise. Sociální demokrat Seďa sdělil veřejnosti, jak to vše prý bylo
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

„Co bude s ‚multikulti‘ programem ČSSD? Co si počnete bez muslimů? Co bude s vašimi neziskovkovými kšefty s uprchlíky?“ zeptal se Sedi jeden ze čtenářů v souvislosti s rozhodnutím vlády nepřijímat již žádné migranty na základě unijních kvót. Zároveň se poslance také zeptal, kolik je reálně v Česku uprchlíků, zda opravdu zmiňovaných dvanáct nebo více.

„Pokud vím, tak těch muslimů v naší zemi máme opravdu málo. A těch 12 uprchlíků z povinných kvót nikoho neohrožuje,“ poznamenal a čtenáři vysvětlil rozdíl mezi povinnými kvótami a přerozdělovacím mechanismem na základě dohody mezi EU a Tureckem.

„Naše vláda od samého počátku tvrdí, že můžeme přijmout až 6000 uprchlíků.  Ovšem o nich si budeme rozhodovat sami a sami je budeme prověřovat. A také existuje skutečnost, že ČR přijímá migranty z Ukrajiny a z dalších nám blízkých zemí,“ sdělil.

Řeč však byla i o vládní krizi a podání-nepodání demise vlády. „Pane Seďo, proč lžete ohledně ‚neústavního výkladu‘ Sobotkovy demise prezidentem?“ zeptal se čtenář poslance. Seďa se ohradil, že nelže a následně celou situaci osvětlil ze svého pohledu. 

„Bohuslav Sobotka byl postaven při podání demise před dva problémy. Tím prvním byla dohoda mezi prezidentem Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, která vyvrcholila při osobním rozhovoru mezi prezidentem a premiérem na ČVUT. Tehdy prezident řekl předsedovi vlády, že ministra financí neodvolá. To byly ty silácké řeči pana ministra, že jej budou muset zabít a sám neodejde. Takže premiér zvolil namísto odvolání ministra demisi vlády,“ zmínil Seďa.

Druhým problémem byl pak podle něj výklad pana prezidenta ohledně podání demise vlády, kdy řekl, že to považuje pouze za demisi premiéra a ne celé vlády. „A tady byl kámen úrazu, kdy předseda vlády musel otočit o 180 stupňů a demisi nepodal. Naopak podal původně navrhované odvolání A. Babiše. Pokud někdo tvrdí, kdo zavinil vládní krizi a problém mezi Zemanem a Sobotkou, pak to byl pan prezident. Poté, co se veřejnost postavila za předsedu vlády, PR agentura doporučila A. Babišovi otočit a dokonce požádat pana prezidenta o své odvolání,“ dodal se slovy, že on osobně by celý problém s ministrem financí řešil radikálněji a dříve. 

V jedné z dalších odpovědí se Seďa vyjádřil také k poklesu voličských preferencí. „ČSSD jako každá politická strana určitě udělala mnoho chyb. Ne nadarmo se říká, že kdo nic nedělá, nic nepokazí. Ale nesouhlasím s tím, že vše zavinil předseda B. Sobotka. Já bych naopak řekl, že je úspěšným předsedou úspěšné vlády, která napravila drtivou většinu pravicových experimentů, která zvýšila většině občanů životní úroveň a která zajistila jejich bezpečnost. Osobně mě mrzí, že řada členů pere pomyslné špinavé právo na veřejnosti, a tím snižuje důvěryhodnost ČSSD. To, že volební preference sociální demokracie klesají, je způsobeno ztrátou podpory voličů a sympatizantů strany,“ podotkl Seďa s tím, že nadcházející volby budou o důvěře voličů a o budoucnosti naší země. Dodal také, že podle posledních průzkumů veřejného mínění to zatím nevypadá, že by si ČSSD nějak pomohla vládní krizí.

  • Všechny otázky a odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …