Sobotkova sólová Partie: Babiš by si měl vzít příklad z Kisky. Je to dospělý člověk, a takto se vymlouvá...

04.09.2016 11:55

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal prostor v nedělní Partii televize Prima. Bez oponenta hovořil o práci vlády i o nepřijatelném jednání svého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Ten by si prý měl uvědomit, že nese odpovědnost za to, co říká. Došlo ovšem i na uprchlíky a povinné uprchlické kvóty. Sobotka zopakoval, že je proti povinným kvótám. Vysvětlil také, proč je v zájmu Turecka ctít dohodu uzavřenou s Evropskou unií.

Sobotkova sólová Partie: Babiš by si měl vzít příklad z Kisky. Je to dospělý člověk, a takto se vymlouvá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Bohuslav Sobotka

„Osobní mezilidské vztahy jsou v koalici mezi dvojkou a trojkou,“ popsal svůj náhled premiér Sobotka. Jinak si však pochvaluje, že vláda plní program, především ČSSD se daří splnit to, co slíbila voličům.

Tvrdě se vymezil proti Andreji Babišovi, který při návštěvě Varnsdorfu zpochybnil romský holocaust. Informoval o tom server Aktuálně.cz a Babiš se za svůj výrok později omluvil. Podle premiéra by si měl být vědom toho, co svým výrokem napáchal, nevymlouvat se a opravdu se omluvit.

"Mně to připadá spíš trošku jako výmluva. Přece není možné jen tak opakovat, co někde slyšel. Je to dospělý člověk a musí vědět, že za svá slova nese zodpovědnost. On prostě zpochybnil romský holocaust... Ale je to jeho exces, který nemá s koalicí nic společného, je to jeho problém,“ zdůrazňoval předseda vlády.

Sobotka by ocenil, kdyby Babiš vystoupil na půdě sněmovny a za svá slova se omluvil. Nedivím se, že to pobouřilo opoziční poslance, mě osobně to velmi rozčílilo,“ zopakoval. Historická pravda je jasná. V samotném táboře zemřely stovky Romů a navíc šlo o přestupní tábor směrem do Osvětimi. „Pan Babiš se teď začal zajímat o sociálně citlivé lokality a ještě se tam dopustil takovéhoto lživého výroku,“ rýpl si premiér s tím, že ČSSD věnuje citlivým lokalitám pozornost dlouhodobě. Svědčí o tom i nejedna návštěva ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera či ministryně práce Michaely Marksové (oba ČSSD) v problematických regionech.  

Následně Sobotka odmítl, že by chystaný zákon o střetu zájmů byl zákonem proti Andrej Babišovi, protože má ovlivnit až politiky zvolené do sněmovny v roce 2017. Faktem je, že Babiš dnes je ve střetu zájmů, protože podniká ve zdravotnictví, ale současně jako ministr financí plní jistou kontrolní roli v tomto odvětví. Nemluvě o tom, že jako místopředseda vlády vlastní média, což Sobotka nepovažuje za zdravé. „Tam těžko jeho noviny mohou hrát nějakou objektivní roli hlídačů demokracie,“ poznamenal. Připomínám třeba slovenského prezidenta Andreje Kisku, který velkou část svých podnikatelských subjektů prodal, než se stal prezidentem,“ doplnil posléze.

Turecko by mělo dohodu s EU udržet. Ve vlastním zájmu

Stranou pozornosti premiéra nezůstaly ani uprchlická krize a povinné kvóty na přerozdělování běženců. „My nechceme ten systém trvalých kvót. Paní Merkelová zná můj názor, protože já jsem rok reprezentoval názor V4. My musíme hledat všechny možnosti, jak tu migraci zastavit. Já si myslím, že je i v zájmu Turecka zachovat dohodu o migraci s EU. Z hlediska bezpečnosti nemá ani Turecko zájem na tom, aby se stalo jakýmsi nasávacím bodem migrantů z Afghánistánu a odjinud, kteří by proudili dál do Evropy,“ vyložil svůj pohled Sobotka.

S německou kancléřkou Angelou Merkelovou se tedy v otázce kvót neshodl, ale ani ho to nepřekvapilo. Já jsem ale rád, že jsme se shodli na posilování pobřežní stráže. „A to, že se podařila dohoda s Tureckem, souviselo s tím, že se i na nátlak V4 podařilo uzavřít balkánskou trasu,“ připomněl Sobotka. S Merkelovou se shodl také na myšlence budování společné evropské armády, byť to nebude snadné, protože Německo má nějaká ústavní omezení ohledně armády.

A uzavřeli jste s Merkelovou nějakou tajnou dohodu?“ zeptala se v jistou chvíli moderátorka. „Tak především u těch témat většinou byli i další aktéři. Samozřejmě jsme měli nějaká jednání mezi čtyřma očima, to je při takovýchto návštěvách obvyklé, ale žádná tajná ujednání tady nebyla, to je absolutní nesmysl,“ zdůrazňoval. Trval také na tom, že v Česku nechce řešit problémy s nepovedenou integrací běženců, jaké vidíme např. v Německu. „My si nechceme zadělat na podobné problémy v České republice,“ uzavřel toto téma předseda vlády.

Jsem rád, že jsme Babišovi připomněli jeho vlastní volební program

Pár slov padlo také o zastropování odchodu do důchodu na 65 letech. ČSSD tuto věkovou hranici prosazovala, protože měla za to, že předchozí plán vlády Petra Nečase (ODS) byl mimo realitu. Sobotka považuje za nesmyslné, aby všichni lidé museli pracovat ještě v jednasedmdesáti letech. Neodpustil si také poznámku, že zastropování věku odchodu do důchodu mělo ve svém předvolebním programu i hnutí ANO, takže v podstatě nebyl důvod pro to, aby Andrej Babiš označoval toto zastropování odchodu do důchodu za populistické gesto.

„Tuhle věc slibovalo i hnutí ANO ve svém předvolebním programu v roce 2013, pravděpodobně na to zapomněl a já jsem rád, že jsme mu to připomněli,“ zaznělo z úst předsedy vlády.

Nakonec popsal situaci v ČSSD. Jako předseda strany by byl spokojen, kdyby v nadcházejících krajských volbách sociální demokraté získali sedm hejtmanů a udrželi si i rozhodující vliv v senátu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…