Sobotkova vláda bude jednat o prodloužení pronájmu gripenů

10.03.2014 15:12

Vláda ve středu projedná prodloužení pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen. Vyplývá to z informací ČTK. Projednávání jí přenechal předchozí úřednický kabinet, který připravil podklady pro podpis dodatku stávající smlouvy, na jejímž základě má Česká republika 14 stíhaček v nájmu.

Sobotkova vláda bude jednat o prodloužení pronájmu gripenů
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

„Materiál byl Ministerstvem obrany připraven, ale vzhledem k tomu, že podléhá stupni utajení, není možné k němu sdělovat podrobnosti," řekl v pondělí ČTK mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Stropnickému chybí znalecký posudek. Parkanovou za to začala stíhat policie 

Návrh počítá s prodloužením pronájmu nadzvukových stíhaček do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být podle Ministerstva obrany zhruba o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Deník E15 ovšem nedávno upozornil, že ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) chybí znalecký posudek o ceně v místě a čase obvyklém, který by potvrdil, jestli je nový kontrakt skutečně výhodný. „Za stejné pochybení při nákupu dopravních letounů CASA vyšetřovatelé stíhají jeho předchůdkyni Vlastu Parkanovou (TOP 09)," uvedl deník.

Podle listu E15 tak Stropnický zřejmě nejprve nechá návrh schválit vládou a poté podpis kontraktu až o několik měsíců odloží, aby měl čas si externí posudek obstarat. Předchozí vedení resortu přitom původně počítalo s podpisem nové smlouvy nejpozději do konce března.

Během 12 let by měla švédská strana vytrénovat 25 českých pilotů a 90 techniků

Součástí dodatku ke kontraktu je rozšíření schopností gripenů pro útoky na pozemní cíle. Zakotveny jsou i požadavky Ministerstva obrany na výcvik pozemního a létajícího personálu. Během dvanáctileté smlouvy tak švédská strana vytrénuje 25 českých pilotů a 90 techniků.

Podrobnosti o kontraktu zveřejnil ministr obrany v demisi Picek na konci září. Plánovaná modernizace nadzvukových stíhaček mimo jiné umožní nasadit je v případě spojeneckých zásahů, jakým byla třeba kontrola vzdušného prostoru nad Libyí. Do ní se čeští piloti nemohli zapojit, neboť systémy gripenů neumožňovaly propojení se systémy dalších zemí.

Cena nového pronájmu činí podle dřívějších informací zhruba 448 milionů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…