Sobotkova vláda požádá o důvěru kolem 18. února

29.01.2014 17:22

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) požádá sněmovnu o důvěru kolem 18. února. Novinářům to po prvním jednání vlády řekl Sobotka. Trojkoaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes jmenoval prezident Zeman. Kabinet by měl mít ve sněmovně podporu 111 poslanců. Vláda jednala také o přípravě legislativního plánu a programového prohlášení. Další jednání vlády bude v pondělí.

Sobotkova vláda požádá o důvěru kolem 18. února
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Sobotka zdůraznil, že nyní musí jeho vláda postupovat rychle, protože byla jmenována až tři měsíce po sněmovních volbách. „Dohodli jsme se na harmonogramu přípravy programového prohlášení. Rádi bychom to připravili tak, aby se hlasování o důvěře mohlo odehrát někdy okolo 18. února,“ prohlásil nový premiér.

Ministři připraví návrhy zákonů, kterými se chce vláda zabývat v roce 2014

Kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL se také zaměří na přípravu legislativního plánu. Ministři brzy předloží návrhy zákonů, které chce vláda projednat do konce letošního roku.

„Budeme se zabývat návrhy, které byly schváleny minulou vládou. V pondělí můžete očekávat rozhodnutí vlády o návrzích, které ještě nebyly projednány Poslaneckou sněmovnou,“ slíbil Sobotka. Dodal, že vláda se bude tradičně scházet ve středu. 

Sobotku bude v nepřítomnosti zastupovat první místopředseda Babiš

Vláda také jmenovala prvního místopředsedu, kterým se stal šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Druhým místopředsedou vlády se stal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a byl rovněž jmenován do čela Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace.

Jiří Dienstbier se stal ministrem pro lidská práva a předsedou Legislativní rady vlády.

Co se škádlívá, to se rádo mívá, dodal Sobotka k prezidentovým výtkám

Sobotka se také na dotaz novinářů vyjádřil k výtkám prezidenta k chybám ve jmenovacím dopise. „Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot nemůže odpustit v žádné situaci. Na okraj k tomu vystoupení. Je tady pořekadlo `Co se škádlívá, to se rádo mívá`. Já doufám, že to bude platit i o budoucí spolupráci,“ prohlásil premiér. Dopis prý vznikal na sekretariátu v Lidovém domě.

Poté se ho zastal i Andrej Babiš. „Nejdřív jsem se leknul. Ale poté mi přišlo líto pana premiéra, asi bychom ho neměli příliš stresovat. Ale měli bychom si to pohlídat,“ uvedl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…