Sobotkovi věří hlavně bohatší lidé. A pokud jde o Zemana...

21.02.2014 18:08

Důvěra Čechů ve sněmovnu i Senát v únoru nadále rostla, poslancům tak nyní věří 31 procent a senátorům třetina lidí. Vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) krátce po jejím jmenování důvěřovalo 38 procent Čechů. Největší důvěru měli jako obvykle starostové a obecní zastupitelstva, kterým věří zhruba dvě třetiny lidí. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Sobotkovi věří hlavně bohatší lidé. A pokud jde o Zemana...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Důvěra ve Sněmovnu vzrostla z 25 procent v lednu, v Senát z lednových 30 procent. Obě parlamentní komory ale zůstávají ústavními institucemi s nejmenší důvěrou. Senátu i Sněmovně častěji věří lidé do 29 let a dotázaní s dobrou životní úrovní, oznámili autoři průzkumu.

Prezidentu Miloši Zemanovi v únoru věřilo 43 procent lidí

Důvěru ve vládu CVVM v lednu nezveřejnilo, v prosinci úřednickému kabinetu Jiřího Rusnoka věřilo 24 procent Čechů. Sobotkově vládě podle průzkumu častěji důvěřovali zejména lidé s dobrou životní úrovní. "Nadprůměrné důvěře se vláda přirozeně těší také mezi přívrženci koaličních stran (ČSSD, ANO a KDU-ČSL), naopak u potenciálních voličů pravice (zejména ODS a TOP 09) ale i mezi příznivci KSČM je její podpora výrazně nižší," uvedlo CVVM.

Prezidentu Miloši Zemanovi v únoru věřilo 43 procent lidí, o procentní bod víc než v lednu, což je podle CVVM posun v rámci statistické chyby. Častěji mu vyjádřili důvěru lidé nad 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM.

V rámci statistické chyby se změnila také důvěra v krajská a obecní zastupitelstva. Důvěra v krajskou reprezentaci se od ledna zvýšila o dva procentní body na 44 procent, v obecní o tři body na 64 procent. Podobně se důvěra v hejtmany v únoru zvýšila proti lednu o tři procentní body na 40 procent a ve starosty o čtyři body na 65 procent.

Spokojenější s politickou situací jsou častěji mladí lidé do 29 let

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo v únoru 13 procent Čechů, což podle CVVM potvrzuje trend mírného nárůstu v povolebním období. Ani spokojena, ani nespokojena se cítila být třetina obyvatel, nespokojenost s politickou situací klesla těsně nad polovinu dotázaných. V lednu bylo přitom nespokojeno 60 procent lidí. "Spokojenější s politickou situací jsou častěji mladí lidé do 29 let a respondenti s dobrou životní úrovní. Vyšší nespokojenost naopak častěji vyjadřují dotázaní se špatnou životní úrovní, lidé starší 60 let a voliči KSČM," uvedli autoři průzkumu. CVVM se v průzkumu mezi 3. a 10. únorem dotazovalo 1081 lidí ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…