Sobotkovu vládu možná podpoří i hnutí Úsvit

10.01.2014 23:01

V pátečním pořadu Události, komentáře diskutovali zástupci budoucí koalice i nové opozice o výhradách prezidenta k některým navrhovaným ministrům. Zástupci koalice se shodli na tom, že na svých návrzích budou trvat. Ústavní právník Jan Kysela komentoval prezidentův názor, že má podle Ústavy právo nejmenovat některé ministry, které mu předseda vlády navrhne.

Sobotkovu vládu možná podpoří i hnutí Úsvit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Okamura hovořil i o komplotu politických stran

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek prezidentův páteční projev pochválil s tím, že byl velmi dobře připravený. „Potěšilo mě, že prezident se chce se všemi kandidáty na ministry setkat,“ podotkl Faltýnek.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek by byl raději, kdyby prezident jmenování premiéra a vlády uspíšil. Pokud ale lhůty, které oznámil, dodrží, je s tím ČSSD smířena.

Zaorálek i Faltýnek popřeli, že by pro případ, že by prezident trval na tom, že některé kandidáty na ministry nejmenuje, měli náhradní plán.

Zaorálek vyjádřil přesvědčení, že prezident nakonec bude respektovat většinový názor a pravidla daná Ústavou a navržené ministry jmenuje.  

V pořadu vystoupili také dva zástupci budoucí opozice. Místopředseda TOP 09 Leoš Heger uvedl, že premiér už měl být jmenován. Šéf Úsvitu Tomio Okamura si myslí, že by už vláda měla vzniknout. Pokud bude ve vládním prohlášení zmíněno přijetí zákona o referendu s rozumnými parametry, jsou poslanci Úsvitu připraveni dát vládě důvěru.

Ústavní právník Jan Kysela kritizoval prezidentovo protahování jmenování premiéra a vlády, když uvedl, že v případech, kdy v Ústavě nejsou stanoveny lhůty, platí, že se má činit bez zbytečného odkladu. Kysela nevidí důvod, proč má být předseda vlády jmenován až za týden, a proč ne už dnes. Podle něj by politici neměli přistupovat na vše, s čím prezident přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…