Sobotkovy maily prý záměrně šíří proruské servery. Lidovec Gabal vyprávěl Zuzaně Tvarůžkové, co všechno kremelská mašinerie dovede

28.01.2016 20:12

Poslanec Ivan Gabal, jenž byl do Sněmovny zvolen za křesťanské demokraty, zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Armáda se podle jeho názoru musí opět naučit bránit nějaké území, nejen vyjíždět na zahraniční mise. Musíme se také naučit pracovat s tím, jak se chová Rusko. Do konfliktu posílá neoznačené vojáky a v propagandě lže a budí emoce tam, kde je třeba vést věcnou diskusi. Ruské propagandě navíc napomáhá prezident Zeman.

Sobotkovy maily prý záměrně šíří proruské servery. Lidovec Gabal vyprávěl Zuzaně Tvarůžkové, co všechno kremelská mašinerie dovede
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal ba besedě s veřejností v Benešově

V úvodu pořadu oceňoval, že Česká republika opět začala zvyšovat výdaje na obranu a modernizovat se. „Potřebujeme se připravit a být rychlejší,“ shrnul svůj pohled Gabal. Musíme se znovu naučit teritoriálně bránit určité území. „Po období zahraničních misí je načase se to znovu naučit,“ zaznělo také z úst poslance.

Stejně tak se musíme připravit na hybridní válku, jak jsme ji viděli na Krymu, kam napochodovaly ruské jednotky, ale neoznačené. „To je relativně nové a je třeba se na to adaptovat. Vláda v Moskvě ukázala jak v Kyjevě, tak v Sýrii, kudy hodlá kráčet. Rusko bylo jak v Kyjevě, tak v Damašku ochotné spolupracovat s těmi, kteří jim dovolí budovat v oblasti vojenskou infrastrukturu. Bez ohledu na to, jak moc jsou tito lidé kompromitovaní a nepřijatelní,“ varoval Gabal. I na to se musíme připravit. Rusko jasně ukazuje, že v Sýrii usiluje především o udržení Bašára Asada u moci, boj s Islámským státem je až na druhé koleji.

Já pamatuji hodně. Ale chování Ruska dnes...

Na lehkou váhu nebere ani kybernetické útoky. Jeden z nich zažil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž čelí pokusu o diskreditaci. Gabal v této věci vychválil české novináře. „Čeští novináři celou tu věc rychle pochopili a stáhli ji dolů, takže zůstala jen na těch proruských serverech,“ poznamenal.  

Poslanec byl přítomen jednání mezi EU a Ukrajinou, kterého se zúčastnilo i Rusko. „Já ještě ze sovětských dob pamatuji leccos, ale to, co předváděli např. ruští představitelé z MGIMO, tak to byla agresivní rétorika o tom, že na Ukrajině vládne fašismus a tak podobně... Nejde tady o věcnou diskusi, ale o to, že se tamní lidé snaží zjistit, co si myslí ruský prezident Vladimir Putin, a následně do věcné diskuse vnášejí emoce, strach,“ varoval zákonodárce.

Podobným směrem bohužel kráčela skupina Českoslovenští vojáci v záloze, kteří mají za to, že NATO chystá válku. „Tato země je bezprecedentně spjata se Západem, a pokud si chceme tuto vazbu oslabit ať už lhaním, manipulací, budeme se vracet někam, odkud jsme se dlouhá léta nemohli dostat,“ varoval host pořadu.

Zeman nepomáhá

Udržení racionální debaty nenapomáhá ani prezident Miloš Zeman, který se opakovaně zastal Ruské federace v krizi na Ukrajině. Věcnou diskusi znesnadňují i prezidentovy bonmoty. Mimo jiné i bonmot o premiéru Sobotkovi a kalašnikovu.

Nakonec došlo i na uprchlickou krizi a boj s Islámským státem. Pokud jde o ten, nestačí jen porazit islámské radikály, ale zároveň je třeba obnovit standardní státní struktury např. na severu Afriky, jinak se těchto teroristických hrozeb nezbavíme. EU se musí naučit rozlišovat, kdo je válečný uprchlík a kdo je ekonomický migrant. EU musí spolupracovat i s Řeckem, protože to je dnes v situaci, kdy může dalším zemím EU „pořádně zatopit“. Tak to alespoň vidí Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…