Sobotkovy ústupky Babišovi znovu probouzejí rebely v ČSSD

25.01.2014 11:13

Uvnitř sociální demokracie prý opět doutná rebelie. Píše o ní deník Právo s tím, že na vině je spor Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou kvůli náměstkům na ministerstvech. Spor podle některých sociálních demokratů oslabuje premiéra a šéfa strany Sobotku. Jeho zastánci i rebelové se shodují na tom, že by Babišovi neměl už ustupovat.

Sobotkovy ústupky Babišovi znovu probouzejí rebely v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sobotkovi mají někteří za zlé, že neobhájil proti Andreji Babišovi z hnutí ANO křeslo ministra financí. Nyní mu šéf hnutí dokonce vetoval i nominanta na prvního náměstka resortu, který by měl na starosti daně. A také nechce náměstka na místním rozvoji, který by měl na starosti eurofondy. Přes média si nyní oba aktéři vyměňují názory a vzbuzuje to nelibost mezi členy ČSSD.

„Není to banalita, je to vážné,“ popsal prý Právu možný vývoj v padesátičlenném poslaneckém klubu ČSSD jeden z členů. Podle něj mohou další Sobotkovy ústupky vyvolat problém s nespokojenci uvnitř ČSSD. Na tom, že by už Bohuslav Sobotka neměl Andreji Babišovi ustupovat, se prý shodují jeho zastánci i rivalové.

„Předpokládám, že soc. dem. jako vítěz voleb má a bude mít v koalici důstojné postavení včetně personálních nominací odborníků soc. dem., nikoli trafikantů, na jednotlivé resorty,“ řekl Právu Michal Hašek. „Věřím, že naši vyjednavači umí být korektně důrazní vůči koaličním partnerům a obhájí pozici vítěze voleb, tedy ČSSD“ cituje Právo Haška.

Sobotka už nesmí Babišovi ustupovat

Kdyby prý Bohuslav Sobotka nebyl schopen prosadit stranické náměstky do resortů ANO, mohlo by to podle deníku Právo vzbudit pocit zadostiučinění u Sobotkových rivalů. Na jejich stranu by se mohli přiklonit i další sociální demokraté. „Svému předsedovi a premiérovi by tak mohli zatopit spolu s účastníky povolební Lánské schůzky Haškem a Jeronýmem Tejcem,“ píše Právo.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák věří, že se snad oba šéfové korektně dohodnou. Možný problém v klubu připustil jeho místopředseda Jan Chvojka. „Kdyby k tomu došlo, spoustě lidí by se to nelíbilo,“ řekl Právu v návaznosti na další ústupky Sobotky Babišovi.

Nejen Chvojka je totiž přesvědčen, že sociální demokracie by měla trvat na principu náměstků koaličních stran. „Nemyslím, že je správné, aby jedna strana měla ministerstvo jako své panství a ostatní se dozvídali od ministra, co se tam děje,“ uvedl Chvojka s tím, že jde o obecný princip.

 

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…