Sobotku? Tošenovského? Zemana! zní z ODS

04.06.2012 10:02

Koho vyslat do boje o prezidentský úřad? Senátora Přemysla Sobotku, nebo europoslance Evžena Tošenovského? Podle dvou třetin členů ODS snad raději ani jednoho z nich. Prezidentské primárky největší pravicové strany jsou provázeny nezájmem členů a lamentacemi nad slabotou obou kandidátů. Svého favorita mnozí hledají úplně jinde.

Sobotku? Tošenovského? Zemana! zní z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Prezidentské primárky ODS jsou v plném proudu, ale někteří občanští demokraté podle deníku Právo již nyní dávají najevo své zklamání. Členové strany o výběr prezidentského uchazeče nestojí a navíc jsou zpochybňovány kvality obou uchazečů.

„Nechci nijak snižovat úroveň a kvalitu jednotlivých kandidátů, na druhé straně mám pocit, že prezidentská volba nezískala uvnitř ODS takovou pozornost a důraz. Je to dáno ideovou i personální vyprahlostí ODS, rezignací na to, být absolutním lídrem pravicové politiky v ČR,“ řekl Právu poslanec Boris Šťastný.

Poslanec Jan Pajer si myslí, že „oba kandidáti nejsou členské základně známí, ale ani příliš sympatičtí.“ Většina členů strany si podle něj přála kandidaturu místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové, ta se ale na poslední chvíli rozhodla nekandidovat. „To zklamání bylo veliké. Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří mi otevřeně řekli, že se primárek nezúčastní, protože chtěli volit Němcovou,“ říká poslanec.

Primárek se zúčastnila pouhá třetina členů ODS. Podle deníku Právo mezi nimi zatím s přehledem vede senátor Sobotka, který získal sedmdesát procent hlasů. Naposledy o víkendu zvítězil v domovském Libereckém kraji poměrem 378:33 hlasům.

I sami občanští demokraté však přiznávají, že jejich rozhodování je do značné míry zbytečné, protože ani jeden z kandidátů beztak nemá šanci být v přímé volbě zvolen. „Zatím si ani jeden z kandidátů na vítězství nestojí, tak to prostě je,“ říká Právu poslanec František Dědič.

Proto někteří začínají uvažovat, kterého z nadějnějších kandidátů pověřit. A poněkud překvapivě se řada z nich kloní k podpoře Miloše Zemana. Toho nedávno podpořil i současný prezident a někdejší zakladatel ODS Václav Klaus. A například poslanec Dědič přiznává, že i u něj by měl největší šanci.

„Chápu slova Václava Klause, že prezidentem ČR by měl být někdo, kdo pro tuto zemi něco vykonal a jehož názory jsou zřetelné, vyhraněné a známé,“ přidává se i Boris Šťastný.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…