Sobotku poprvé interpelovali. Nad dotazy o OKD připomněl, koho sponzoroval Bakala

06.02.2014 16:57

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v rámci interpelací čelil poprvé otázkám poslanců. Jako první dotaz mu na stůl přistála kauza OKD, v níž podle médií má být Sobotka nyní dokonce vyšetřován policií. Dotaz k tomu Sobotkovi položil poslanec Adolf Beznoska z ODS.

Sobotku poprvé interpelovali. Nad dotazy o OKD připomněl, koho sponzoroval Bakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka v poslanecké sněmovně

Zatímco dopoledne se písemné interpelace na jednotlivé členy vlády nekonaly, neboť vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) úřaduje teprve pár dní a do sněmovny tak ještě žádné dotazy od poslanců na jednotlivé ministry nedorazily, odpoledne tomu bylo trochu jinak.

„V médiích probíhá informace o privatizaci OKD,“ načnul jako první téma interpelací na předsedu vlády Adolf Beznoska z ODS. Podle něj nyní řeší kauzu Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, neboť při prodeji státu došlo k poškození státu dokonce ve výši 3,4 miliardy korun. A Sobotkovi hrozí stíhání.

„Vyvodíte, pane premiére, z toho politické důsledky? A považuje tu cenu za přiměřenou?“ otázal se jej Beznoska.

Měl kauzu na starosti jako ministr financí

Jde o to, že Bohuslav Sobotka se premiérské funkce ujal v době, kdy vrcholí vyšetřování miliardové škody při privatizaci dolů OKD. Obvinění sice Sobotkovi prý zatím nehrozí, ale i tak údajně na něj padá stín podezření, neboť měl privatizací dolů OKD na starosti coby ministr financí ve vládě Vladimíra Špidly a poté Stanislava Grosse. Kabinet prodal OKD v roce 2004 firmě Karbon invest za 4,1 miliardy korun. Stát podle policie ale přišel v prodeji o 3,4 miliard korun. Vyšetřování této kauzy je navíc pro Sobotku nepříjemné zejména proto, že s ním v zákulisí kalkulují jeho političtí nepřátelé.

Poslanec Beznoska ale navíc k tématu zmínil i prodej bytů OKD. K tomu však Sobotka odvětil, že v té době k převodu bytů nedošlo. „Bylo to za éry Vladimíra Dlouhého, kdy došlo k divoké privatizaci a stát přišel o 51 procent akcií. Stát ale za to nedostal ani korunu... Jak je možné, že nikdo nevyhodnotil tehdy - a ani později - roli politiků při prodeji OKD?“ otázal se namísto toho premiér.

Podle něj byty byly součástí společnosti OKD a nikdo se o nájemníky nestaral a byla to až vláda ČSSD, kdo se tuto věc snažil napravit.

„Vláda ČSSD stanovila předkupní právo nájemníků. To je ale nyní trvalá podmínka privatizační smlouvy,“ zmínil v odpovědi Sobotka.

„Obraťte se na pana Tošenovského... Proč dal pan Bakala peníze ODS?“ odmítnul také premiér svou odpovědnost v kauze a potažmo i odpovědnost celé ČSSD.

Seďa: Co bude s Amazonem?

Antonína Seďu z ČSSD zajímal poté problém firmy Amazon, která chce postavit poblíž Brna obří logistické centrum, ale brněnští zastupitelé se obávají, že další kamiony příliš zahltí dopravu v regionu.

Předseda vlády Sobotka ale na to zmínil, že se vláda zasadí o to, aby u Černovické terasy v Brně vznikl nájezd na dálnici. „Prioritou vlády je podpora vzniku nových pracovních míst. Jsme připravení významným investicím poskytnout podporu," uvedl také ve sněmovně Sobotka.

Obří logistické centrum internetového obchodu Amazon má přitom fungovat už na podzim. Firma chce z Brna stihnout odbavovat vánoční objednávky.

Jenže Sobotka dnes vysvětlil, že zastupitelstvo obce Dobrovíz, ale i zastupitelstvo města Brna prozatím neposvětilo prodej pozemků. Proto kromě jiného hrozí, že investor sklady přemístí například na Slovensko.

„Vláda tuto věc ale bude sledovat,“ ubezpečil Sobotka. Zastupitelům města Brna se totiž nelíbí to, že kamiony se zbožím příliš zatíží dopravu v okolí Černovické terasy, kde má logistické centrum vzniknout. Situaci by vyřešil nájezd na dálnici D1. Ten ale stát nestihne do otevření skladu vytvořit. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ho postaví nejdříve za tři roky.

Zastupitelé proto chtějí, aby Amazon nebo firma CTP, která pro internetový obchod skupuje pozemky, přispěly na opravy silnic. CTP je ochotná dát přes padesát milionů korun, ale od Brna chce slyšet jasné rozhodnutí.

Proto prý Sobotka jednal toto pondělí s primátorem Brna Romanem Onderkou, aby se situace kolem Amazonu pohnula dopředu. Onderka k tomu pak svolal na 14. února mimořádné zasedání zastupitelstva, které případ ještě jednou projedná.

Co bude s paušály pro živnostníky?

Janu Fischerovou z ODS zajímaly od premiéra názory na daňové paušály, a to zejména ve vztahu k živnostníkům. Žádala po premiérovi vysvětlení k tomu, jak se kabinet postaví k možnému snižování odečitatelných paušálů pro živnostníky, či k výši jejich odvodů na daních.

Tady ale Sobotka ubezpečil, že co se týče odvodů na daně z příjmů, tak jeho vláda nebude uplatňovat žádné restrikce vůči živnostníkům. „Chceme jednat postupně a rozumně a nechceme poškodit drobné řemeslníky,“ řekl. Přitom ale zdůraznil, že stát od OSVČ vybral předloni 16 miliard korun, ale loni již necelé tři miliardy korun.

„Uděláme k tomu analýzu, kde tyto nerovnosti vznikají,“ uvedl s tím, že zatímco zaměstnanci platí jednu sazbu, tak mezi nimi a živnostníky existují nerovnosti v tom, co mohou od státu čerpat.

ČSSD totiž před časem avizovala plány omezit výdajové paušály pro živnostníky. Přitom v letech 2005 a 2006 to byla paradoxně koaliční vláda, jejíž součástí byla i sociální demokracie, kdo výdajové paušály pro živnostníky zavedl. Nyní ale z koaliční smlouvy vyplývá, že se buď sníží procento, jež si můžou OSVČ bez účtování odečítat ze svého základu, nebo se omezí částka, na kterou můžou živnostníci tento nástroj vztáhnout.

„Omezení výše paušálních nákladů pro OSVČ absolutní částkou a/nebo snížením procentní sazby paušálních nákladů, aby bylo dosaženo smyslu tohoto institutu (zjednodušení výpočtu daně, ne neodůvodněné snížení daňového základu),“ píše se totiž v textu koaliční smlouvy.

„Tady skutečně existují nerovnosti. My jsme se ale dohodli ve vládní koalici, že uděláme analýzu, kde tyto nerovnosti vznikají. Ovšem pokud jde o paušály, tak těch se žádné negativní restrikce nedotknou,“ zopakoval Sobotka, podle něhož rozhodně jeho vláda nechce poškodit drobné řemeslníky a živnostníky jako takové.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…