Sobotkův Prouza: My ani nevíme, jak se máme strašně dobře

30.07.2015 9:16

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se v rozhovoru pro SvobodnéFórum.cz zabýval kritikou britského premiéra Camerona, podíval se i do Řecka a hovořil rovněž o demonstracích proti uprchlíkům.

Sobotkův Prouza: My ani nevíme, jak se máme strašně dobře
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Britského premiéra Camerona Prouza v minulosti zkritizoval za postup při poskytování sociálních dávek přistěhovalcům. Za svá slova však zklidil kritiku některých českých politiků. I přesto nelituje. „Když poradci premiéra Camerona chystali jeho tour po Evropě během léta, tak se dodneška v těch materiálech můj tweet používal, což je důkazem, že je potřeba mluvit se všemi. Ne jen s těmi třemi nebo čtyřmi velkými zeměmi. Protože hlas mají nakonec všichni, takže je velmi nebezpečné zapomínat na tu komunikaci s ostatními. A koneckonců i z pohledu České republiky je možné se dohodnout na mnoha věcech, ale není možné se dohodnout na tom, že Češi, Poláci nebo Maďaři budou občany Evropy druhé kategorie. To je přesně to, co tehdy Cameron naznačoval. Chtěl lidi v Evropě sortovat podle toho, jaký mají pas, a ne podle toho, zda pracují nebo nepracují,“ uvedl Prouza. 

Původní text ZDE.

Ten je zároveň skeptický k dohodě, kterou učinila Evropa s Řeckem. „Velkým otazníkem bude, jestli Řecko skutečně udělá to, co slíbilo,“ pochybuje s tím, že Evropa může Řeky donutit zvýšit daňovou sazbu, ale nemůže je naučit vybírat daně. „Nemůže nějakým rozhodnutím změnit kulturu a fungování řeckého státu. To je pro tu dohodu největším rizikem. Řekové nebudou chtít změnit to, jak vůbec uvažujou,“ uvedl. Podle něj je země na začátku cesty, a aby reálně mohla fungovat, musí daleko více privatizovat a musí začít měnit svoji ekonomiku. 

Prouza v tuto chvíli vidí také sílení extremistických hlasů v Evropě, a to všude tam, kde se lidé něčeho bojí. „České republice se i přes nějaké výkyvy dlouhodobě daří, my ani nevíme, jak se máme strašně dobře,“ uvedl jako důvod toho, proč v Česku nikdy žádná taková strana neuspěla. „Je zde nějaká zoufalá snaha zaujmout, ale podle mě v Čechách s rasistickou a xenofobní agendou žádný velký výsledek neuděláte,“ dodal. Sám vnímá jako problém, že na poslední demonstraci proti přijetí uprchlíků, kde se objevily i šibenice, nezasáhla policie. „A tvrdí, že bylo v pořádku nezasáhnout. To je pro mě mnohem závažnější než to, že tady nějaký frustrovaný zoufalec bude chodit s oprátkou,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…