Sobotkův kabinet bude debatovat o návrhu hnutí ANO na zavedení klouzavého mandátu

28.03.2015 11:20

Kabinet by se měl podle vládních právníků postavit záporně k návrhu koaličního hnutí ANO na zavedení takzvaného klouzavého mandátu poslanců. Pokud by se poslanec stal ministrem, nastoupil by za něho do sněmovny podle předloh dočasný náhradník z příslušné kandidátní listiny. V Senátu chce skupina poslanců hnutí řešit záležitost jinak. Senátorovi, pokud by se stal ministrem, by mandát v horní komoře zanikl. Konaly by se doplňovací volby.

Sobotkův kabinet bude debatovat o návrhu hnutí ANO na zavedení klouzavého mandátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Předlohy s největší pravděpodobností nemají v Parlamentu šanci na schválení. Protože jde i o ústavní novelu, musela by proti ní ve sněmovně i v Senátu hlasovat nejméně třípětinová většina, a to ve stejném znění.

Klouzavý mandát je jedním z bodů, o nichž se debatuje v rámci širších ústavních změn v jednom z podvýborů sněmovního ústavně právního výboru. Z dosavadní diskuze vyplývá, že v jeho návrhu se kvůli příliš malé podpoře zavedení klouzavého mandátu neobjeví.

Praxe prý neukazuje, že by nešlo vykonávat souběžně funkce senátora a člena vlády

Zavedení klouzavého mandátu by měl předcházet podrobný rozbor Ústavy, uvádí předběžné stanovisko pro pondělní zasedání vlády. Vládní legislativci vytýkají ústavní novele a prováděcí novele příslušných zákonů to, že porušují nynější úpravu, která stanoví pro poslance a senátory stejné podmínky vzniku, změny a v zásadě i zániku mandátu.

Praxe navíc podle předběžného stanoviska neukazuje na to, že funkci člena vlády a senátora by nebylo možné vykonávat dohromady. Právníci upozorňují také na to, že při doplňovacích volbách by se mohl na uprázdněné místo v horní komoře dostat kandidát se zcela jinou politickou orientací. Poukazují navíc na milionové náklady na doplňovací volby.

Skupina poslanců hnutí ANO argumentuje pro úpravu posílením dělby moci mezi výkonnou a zákonodárnou, když sněmovna má vládu kontrolovat. Poukazuje na časovou náročnost práce poslance, jenž je zároveň ministrem. "Funkce poslance se tudíž ocitá na druhé koleji, což nelze považovat za uspokojivý stav," píšou autoři. Časovým zaneprázdněním zdůvodňují i úpravu u senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…