Sobotkův kabinet bude řešit americké vojáky, trestní zákoník i sport

31.08.2015 6:24

Vláda by dnes měla vyslovit souhlas se zářijovým průjezdem stovek amerických vojáků Českem, posoudit návrh novely trestního zákoníku a znovu hlasovat o koncepci zahraniční politiky České republiky. Před odpoledním jednáním koaliční rady projednají ministři také zprávu o stavu lidských práv v ČR v loňském roce nebo plán podpory rozvoje sportu v příštích letech.

Sobotkův kabinet bude řešit americké vojáky, trestní zákoník i sport
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Konvoj americké armády projede Českem ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím. Každá z jednotek přenocuje ve Vyškově, v Česku tak stráví nejvýše dva dny. Hlavní část konvoje bude podle informací ČTK tvořit maximálně 550 vojáků a 150 vozidel. Kabinet by měl průjezd bez problémů schválit, tak jako tomu bylo u obdobných akcí v minulosti.

Novela trestního zákoníku, která je hned prvním bodem jednání, počítá s redukcí typů věznic ze čtyř na dva. Změna by podle ministerstva spravedlnosti měla přispět k účinnější práci s vězni a ke snížení recidivy. Koncepci zahraniční politiky ČR dostane kabinet na stůl znovu, protože při jejím prvním schválení z jejího znění podle ministerstva zahraniční administrativním nedopatřením vypadl jeden odstavec. Vláda tedy koncepci formálně schválí znovu v plném znění.

Dále ministři projednají například návrh ministerstva dopravy na vznik nezávislého regulačního úřadu na železnici. Navrhovaný Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře by měl mít za úkol hlídat rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích nebo chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám.

Koaliční rada, která zasedne hodinu po jednání vlády, by se měla zabývat mimo jiné přípravou zákona o elektronické evidenci tržeb, jakož i dalšími normami, o nichž bude v září jednat Sněmovna.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…