Sobotkův kabinet dnes projedná zahraniční mise či změny energetického zákona

20.10.2014 8:05

Vláda bude dnes projednávat zahraniční mise v příštích dvou letech, novelu energetického zákona či rozdělení státního podniku Státní tiskárna cenin. Ještě před schůzí se kabinet sejde se zástupci Svazu měst a obcí ČR, po schůzi je plánována koaliční rada, která se má zabývat způsobem rušení druhého důchodového pilíře nebo takzvaným kurzarbeitem.

Sobotkův kabinet dnes projedná zahraniční mise či změny energetického zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování zástupci vlády

Návrh zahraničních misí české armády v letech 2015 a 2016 počítá s působením českých vojáků v Afghánistánu, Mali, na Balkáně a v dalších oblastech, kde už jsou v současnosti nasazeni. Naopak zatím nepočítá se zapojením do mise OSN na Golanských výšinách, které by si přál prezident Miloš Zeman. Podle Ministerstva obrany návrh nicméně účast na této misi úplně nevylučuje, pokud by se na ní OSN s Českem dohodlo.

Novela energetického zákona má změnit například způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie nebo umožnit provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Vláda se měla materiálem zabývat už minulý týden, překladatel návrhu, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu, si ale vzal čas zapracování připomínek, které mu doporučila Legislativní rada vlády.

Část Státní tiskárny cenin se změní v národní datové centrum

Z části Státní tiskárny cenin by podle návrhu Ministerstva financí měla vzniknout nová státní společnost Státní pokladna Centrum sdílených služeb. Ta by měla fungovat jako národní datové centrum především v oblasti finančního řízení a auditu.

Kabinet rovněž projedná materiál pro Výbor OSN pro lidská práva (UNCHR), který Česko kritizoval za diskriminaci Romů, posílání romských dětí do zvláštních škol, výkrmnu vepřů nedaleko památníku romského holokaustu v Letech u Písku či za užívání síťových lůžek v léčebnách. Vláda v návrhu odpovědi výbor informuje o záměru předložit do konce příštího roku zákon o odškodnění obětí protiprávních sterilizací. Obrysy normy chce mít na stole do konce letoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…