Sobotkův kabinet posoudí účinnou lítost u korupce i novelu, podle níž by plagiátoři mohli přijít o vysokoškolský titul

30.03.2015 6:29

Motivovat k oznamování korupce a zavést trestnost už u přípravy krácení daně má novela, kterou dnes projedná vláda. Posoudí rovněž předlohu, jež změní povolování oborů na vysokých školách a stanoví podmínky pro odebírání vysokoškolských titulů. Ministři se budou zabývat taky úpravou provozování vozítek segway.

Sobotkův kabinet posoudí účinnou lítost u korupce i novelu, podle níž by plagiátoři mohli přijít o vysokoškolský titul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Motivovat k oznamování korupce by mělo znovuzavedení určité formy účinné lítosti do trestního řádu. Nyní hrozí postih oběma stranám a nemají tedy žádný zájem úplatkářství odhalit. Novela trestního řádu by zavedla možnost dočasného odložení stíhání a rozhodnutí o nestíhání.

Vysokoškolská novela předpokládá, že o tituly by mohli přijít lidé, kteří si k nim dopomohli úmyslným trestným činem, plagiátorstvím nebo jiným úmyslným jednáním proti dobrým mravům. Místo akreditování jednotlivých oborů zavede vydávání povolení výuky pro určitou oblast. Jednotlivé obory by si v jejím rámci vypisovaly školy samy.

V případě vozítek segway Ministerstvo dopravy ustoupilo od jejich plošného vyloučení z chodníků. V nynější novele silničního zákona navrhuje jejich povolení. Obce by ale mohly provoz zakázat dopravní značnou. Předloha taky uloží chodcům povinnost nosit reflexní prvky za snížené viditelnosti na silnicích a dá policii pravomoc zadržet řidiči osvědčení o registraci vozidla kvůli špatnému technickému stavu automobilu.

Kabinet taky posoudí předlohy vládního hnutí ANO na zavedení klouzavého mandátu poslanců. Senátorovi, pokud by se stal ministrem, by podle novel mandát zanikl a konaly by se nové volby. Ministři by se měli k normám postavit záporně, v Parlamentu příliš šancí na schválení nemají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…