Sobotkův kabinet projedná hrozící ztrátu 7 mld. dotací či zahraniční mise

18.04.2016 6:25

Vláda by se na svém dnešním jednání měla vrátit k tomu, jak řešit hrozící pokutu a ztrátu sedmi miliard korun z evropských dotací v souvislosti s nedoplněním seznamu evropsky chráněných území. Bude se zabývat i českou zahraniční účastí v operacích NATO, EU či OSN, chystaným průjezdem konvoje americké armády nebo návrhem milionových darů do zahraničí kvůli zmírnění migrační krize. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v neděli v ČT řekl, že kabinet se asi bude znovu zabývat i situací v OKD, která je ztrátová a hrozí propouštění tisíců zaměstnanců.

Sobotkův kabinet projedná hrozící ztrátu 7 mld. dotací či zahraniční mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice na zasedání sněmovny

Pokud jde o možnou ztrátu evropských dotací, jde o to, že Evropská komise několik let požaduje po ČR zařazení kaňonovitého labského údolí a Luk u Přelouče na seznam chráněných oblastí, což stát kvůli dopravním zájmům neudělal. Ministerstvo životního prostředí doporučuje seznam doplnit. Současně upozorňuje na to, že pokud ministerstvo dopravy požádá EK o změnu Operačního programu Doprava po 30. červnu, je riziko, že sedm miliard korun na vnitrozemskou vodní dopravu nedostane. Komise bude dotace přidělovat jen za splnění několika podmínek, mezi které spadá soulad se životním prostředím.

Rozsah zahraničních armádních misí se měnit nemá

Ministerstva obrany a zahraničí budou navrhovat mandát pro působení české armády v zahraničí v letech 2017 a 2018. Rozsah by měl být podobný jako dosud. Počítá se opět se zapojením do operací v Afghánistánu, Mali nebo na Sinaji. Za nasazení ve schvalovaných mandátech ministerstvo obrany zaplatí podle předpokladů téměř 2,3 miliardy korun.

Konvoj armády USA bude větší, než ty předchozí

Konvoj amerických vojáků by měl projet Českem koncem května, z Německa na cvičení Saber Strike do Pobaltí by se mělo přesunout do 800 vojáků a 250 kusů techniky. Konvoj tak bude větší než dva předchozí, ve kterých bylo kolem 500 vojáků a mezi 100 a 150 vozy.

Ministři budou projednávat i poskytnutí tří finančních darů jako dalšího příspěvku vlády ke zmírnění migrační krize a pomoci uprchlíkům a vnitřně vysídleným osobám v Africe, na Balkáně a Ukrajině. Celkem jde o 15,7 milionu korun.

Debata by se měla vést i ohledně záměru nechat v příslušném seznamu OSN doplnit překlady jednoslovného názvu země Česko a například anglické Czechia tím stanovit jako jeho jediný správný překlad. Na programu jsou rovněž návrhy novel zákona o lidských tkáních a buňkách, transplantačního zákona, zákona o spotřební dani či senátní návrh změny zákoníku práce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …