Sobotkův kabinet projedná vyslání policistů do Slovinska i pomoc uprchlíkům

02.11.2015 6:55

Vláda na dnešním zasedání projedná zvýšení ochrany obětí trestných činů, humanitární pomoc pro země zasažené migrační krizí nebo vyslání českých policistů do Slovinska. Ministři se budou zabývat i poslaneckým návrhem na referendum o vystoupení Česka z EU. Zasedání se zúčastní eurokomisařka Věra Jourová, která představí program EK pro rok 2016. Po jednání vlády se sejde koaliční rada, na které špičky vládních stran budou mluvit o tendru na mýtné.

Sobotkův kabinet projedná vyslání policistů do Slovinska i pomoc uprchlíkům
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Ministerstvo spravedlnosti vládě předloží novelu, podle které by se mezi zvláště zranitelné oběti trestných činů měli kromě dětí nebo postižených lidí zařadit senioři. Tato skupina má ze zákona nárok na citlivější zacházení nebo psychologickou pomoc. Vláda se návrhem zabývala už na minulé schůzce, ale rozhodnutí odložila kvůli několika rozporům.

Kabinet projedná několik materiálů, které souvisejí s migrační krizí. Ministr zahraničí předloží kolegům plán na rozdělení 168 milionů korun zemím, které mají největší problémy s uprchlíky. ČR plánuje uvolnit 100 milionů Kč (zhruba 3,7 milionu eur) do konce letošního roku, dalších 68 milionů Kč (asi 2,5 milionu eur) se chystá uvolnit příští rok. Peníze by měly jít zejména do dvou fondů EU pro Sýrii a Afriku, menší část dá Česko na Světový potravinový program (WFP) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR).

Čeští policisté budou střežit slovinskou hranici s Chorvatskem

Ministr vnitra spraví vládu o plánu vyslat v nejbližší době 20 policistů do Slovinska, aby tam pomohli s hlídáním schengenské hranice. Mají tam být do poloviny prosince. Náklady na vyslání strážců zákona jsou asi 3,5 milionu korun. Policisté budou pod slovinským velením střežit hranici s Chorvatskem. O pomoc požádali českou stranu Slovinci.

Kabinet má na programu také dva poslanecké návrhy hnutí Úsvit - Národní koalice. Členové dolní komory předložili návrh na uspořádání referenda o vystoupení ČR z unie. Žádají i referendum o kvótách pro přerozdělování uprchlíků.

Ministr obrany na vládě představí požadavek armády vyčlenit pro příští rok více vojáků pro případné alianční operace Sil rychlé reakce NATO. V roce 2016 se počet vyčleněných osob má zvýšit z plánovaných 452 na 816. Oproti původnímu plánu například Česko určí pro vznikající Síly velmi rychlé reakce 100 lidí a transportní vrtulníky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…