Zvýšíme důchody, navrhuje ČSSD. Andrej Babiš říká NE

08.06.2015 6:26

Zvyšováním důchodů nebo zakázkou na opravu další části dálnice D1 se bude zabývat na dnešním zasedání vláda. Koaliční kabinet bude také probírat návrh první systemizace služebních a pracovních míst souvisejících se služebním zákonem.

Zvýšíme důchody, navrhuje ČSSD. Andrej Babiš říká NE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování zástupci vlády

Jedním z nejsledovanějších bodů bude návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) na zvýšení důchodů. Ty by měly od začátku příštího roku růst o 1,8 procenta. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve řekl, že tento růst penzí, v průměru asi o 200 korun, bude pro sociální demokracii rozpočtovou prioritou. Proti návrhu se ale postavilo ministerstvo financí, které vede místopředseda vlády a šéf ANO Andrej Babiš.

Vláda dále projedná převod nepotřebných nemovitostí ze státních organizací na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Úřad by mohl následně budovy prodat. Převod se má týkat třeba rekreační chaty Úřadu vlády, okresních kasáren nebo bývalého Baťova paláce ve Washingtonově ulici v Praze.

Sobotkův kabinet se také bude zabývat vypsáním veřejné soutěže na rozšíření dalšího úseku dálnice D1 mezi Souticemi a Psáři. Hodnotu veřejné zakázky ministerstvo dopravy odhadlo na 885,7 milionu korun. Vláda probere i práce na úseku u Devíti křížů za 650 milionů.

Výrobce balených vod bude zajímat plánované zvýšení poplatku za odběr minerální vody z přírodního zdroje ze současných tří korun na šest korun za metr krychlový. Pravděpodobně proto stoupnou ceny balených minerálních vod.

Ministerstvo zahraničí vládním kolegům předloží ke schválení materiál, podle kterého by rozvojová pomoc České republiky dalším zemím v příštích třech letech neklesla pod 854 milionů korun ročně. Zůstala by tak minimálně stejná jako dosud.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…