Sobotkův kabinet zmírnil jazykové podmínky pro služebního náměstka

23.12.2014 7:22

Vláda se včera shodla na tom, že v opakovaném výběrovém řízení na místo náměstka pro státní službu zmírní kritérium jazykové vybavenosti. Nově tak bude stačit, pokud si vybraný uchazeč doplní jazykovou zkoušku do konce roku 2015. Na tiskové konferenci to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že se přihlásí více uchazečů než při minulém výběrovém řízení, o které projevili zájem pouze tři.

Sobotkův kabinet zmírnil jazykové podmínky pro služebního náměstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

Premiér prohlásil, že ministerstvo vnitra zorganizuje nové výběrové řízení neprodleně. "Doufejme, že se přihlásí větší počet uchazečů, a že tedy bude silnější konkurence. Rádi bychom povzbudili jejich zájem," řekl.

Nejde o rezignaci na znalost cizích jazyků

Jedinou změnou oproti původním požadavkům je zmírnění jazykové podmínky. Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zdůraznil, že tento krok není rezignací na znalost cizích jazyků. "To, že někdo nemá certifikovanou zkoušku, neznamená, že neumí jazyk," podotkl.

Výběrové řízení na náměstka ministra vnitra pro státní službu bylo vypsáno koncem listopadu. Minulý týden však vnitro oznámilo, že nikdo ze tří uchazečů o funkci nesplnil kritéria stanovená vládou. Tendr tak skončil.

Mezi podmínkami, jež musí kandidát na funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu splnit, je mimo jiné to, že v uplynulých osmi letech vykonával nejméně čtyři roky praxi ve vedoucí funkci ve správním úřadu, územním samosprávném celku, instituci EU, mezinárodní organizaci nebo vykonával obdobné činnosti jako uvolněný člen zastupitelstva kraje anebo obce s rozšířenou působností. Kandidát by také měl umět anglicky, francouzsky nebo německy, mít bezpečnostní prověrku aspoň na stupeň "důvěrné" a čisté lustrační osvědčení.

Vznik služebního zákona provázely potíže

Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, byl dlouhodobým dluhem české legislativy. Původně návrh nynějšího kabinetu počítal s generálním ředitelstvím státní služby jako koordinačním orgánem státní správy. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne Ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu, která byla označována za klíčový post.

Prezident Miloš Zeman zákon o státní službě v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud. Nahrazení generálního ředitelství státní služby funkcí náměstka mu nevadí. Tvrdí však, že současná podoba zákona nepovede k odpolitizování státní správy, a vadí mu, že počítá s takzvanými politickými náměstky ministrů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…