Sobotkův kabinet zřejmě odmítne návrh Kalouskovy strany na zpřísnění podmínek pro znalce

13.02.2016 12:36

Zřejmě se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat návrh Martina Plíška z TOP 09 na zpřísnění podmínek pro činnost soudních znalců. Plíšek chce novelou zákona o znalcích a tlumočnících zavést pro soudní znalce například vstupní zkoušky, které ověří jejich vědomosti. Podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání kabinetu je záměr žádoucí, opoziční předloha má ale nedostatky.

Sobotkův kabinet zřejmě odmítne návrh Kalouskovy strany na zpřísnění podmínek pro znalce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Novela neuvádí, kdo by měl vstupní zkoušku organizovat, kdo by měli být zkoušející ani další podrobnosti, stojí v materiálu pro ministry. Zkouška by podle vládních legislativců taky nedávala smysl bez zakotvení nároku na následné jmenování znalcem, když uchazeč by navíc hradil za prověrku podle Plíškovy úpravy až pětitisícový poplatek.

Poslancova předloha by znalcům uložila prohlubovat si vědomosti a zakotvila by možnost jejich průběžné kontroly. Podle dokumentu pro vládu jsou tato ustanovení příliš obecná a není jasné, za jaké situace by byly tyto podmínky splněny.

Plíšek zdůvodňuje novelu, jež by navíc zdvojnásobila horní hranici peněžitých sankcí za prohřešky znalců, tím, že nynější úprava není dostatečná. Znalecké posudky mají v mnoha sporech zásadní význam, mohou prodloužit řízení nebo i poškodit účastníky, upozorňuje v důvodové zprávě.

Ministerstvo spravedlnosti chystá návrh nového zákona o znalcích a tlumočnících. Přijímat dílčí novelu by nebylo koncepční, stojí se ve stanovisku pro kabinet. Plíšek ale má pochyby o tom, že se vládní předloha stihne do konce volebního období Poslanecké sněmovny projednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…