Sobotkův poradce se rozpovídal. Útok na Zemana se prý už dlouho chystal

21.11.2015 8:10

Jeden z poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Oto Novotný uvedl pro MF Dnes, že útok na hlavu státu Miloše Zemana z úst předsedy byl výsledkem kolektivní práce. Sobotka si zkrátka na svou velkou chvíli počkal.

Sobotkův poradce se rozpovídal. Útok na Zemana se prý už dlouho chystal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka v den výročí listopadu 1989 varoval, aby se hněv vůči islámským teroristům neobracel proti migrantům, Zeman naopak vystoupil na Albertově spolu s představiteli hnutí Blok proti islámu. A za to si právě prezident vysloužil následně od Sobotky kritiku. Prezident dle něj v zásadě legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti v té naprosto extrémní podobě.

„Skutečnost, že na migrační vlně tady parazituje mnoho politických sil a nezodpovědných lidí, že se v národě vytváří xenofobie a vyrůstá nacionalismus, sledujeme dlouhodobě,“ řekl k tomu Novotný.

Podle Sobotky 17. listopadem 2015 skončil smír, který mezi oběma muži krátkodobě panoval. ČSSD stojí za Sobotkou a najednou se i přestává hovořit o tom, že by Zemana mohla sociální demokracie podpořit při případné obhajobě prezidentského mandátu. Jako jeden z mála se za prezidenta postavil sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach. "Bylo by velmi nešťastné, kdyby v této době došlo k nějakým střetům mezi představiteli českého státu," řekl.

A kupodivu Sobotka na svou stranu získal i ústeckého poslance Jaroslava Foldynu. "Velká část toho, co pan premiér řekl, je bohužel pravda," uvedl Foldyna.

A Sobotka se tím stává sebevědomější. „Pokládám za věc svědomí a elementárních zásad vystupovat proti fašizaci společnosti pokaždé, kdy to bude nezbytné. A měli by to činit i další občané, kteří to vnitřně cítí podobně jako já,“ řekl premiér MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…