Sobotkův překážkový běh. Podle novin bude muset přeskočit především Zemana

09.11.2013 9:30

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už ustál nejméně dva souboje ve vlastní straně na cestě za premiérským křeslem, několik dalších soubojů ho však podle Lidových novin ještě čeká. Bude se muset utkat s vlastními poslanci, s prezidentem Zemanem nebo s případnými koaličními partnery.

Sobotkův překážkový běh. Podle novin bude muset přeskočit především Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Krátce před startem volební kampaně se v ČSSD tajně hlasovalo o tom, kdo by měl být premiérem. Hlasování vyhrál Bohuslav Sobotka, ale nijak oslnivě. Krátce po volbách přežil pokus o sesazení z postu šéfa strany. O jeho definitivním vítězství rozhodne ale až nedělní Ústřední výkonný výbor strany, kde by měl Sobotka získat tři pětiny členů na svou stranu.

Kompromisní předseda klubu

Jeho „běh přes překážky za premiérskou funkcí“, jak to deník nazývá, tím však zdaleka neskončí. Velkou překážkou může být prezident Miloš Zeman, který uděluje premiérské pověření. Už jednou ukázal, že dokáže jmenovat koho se mu zlíbí, bez ohledu na politické poměry. Prezident sice slíbil, že první pokus dostane vítěz voleb, ale není tajemstvím, že Bohuslava Sobotku nemá příliš v lásce.

Předseda ČSSD bude muset bojovat i o program. Pokud se skutečně zrodí koalice ČSSD, ANO a křesťanských demokratů, bude mít plné ruce práce s tím, aby splnil předvolební slib týkající se zvýšení daní firmám nebo zásah do zákona o vyrovnání státu s církvemi. První důrazně odmítá šéf ANO miliardář Andrej Babiš, druhý odmítají lidovci, kteří církevní restituce považují za uzavřenou věc.

Jestliže Sobotka skutečně získá premiérské pověření od prezidenta Zemana a dohodne koaliční vládu, může narazit ještě ve svém poslaneckém klubu. Jeroným Tejc oznámil odchod z funkce a jeho nástupcem by se mohl stát třeba Jan Hamáček, který už jednou proti Tejcovi kandidoval. Háček je v tom, že Sobotka by Hamáčka rád viděl na postu ministra obrany, a pokud se tato představa vyplní, klub poslanců ČSSD si bude muset brzy volit nového šéfa. A bude to muset být někdo, kdo dokáže udržet v klidu obě křídla ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…