Sobotní demonstrace mají předehru. Toto se před nimi odehrálo na internetu

06.02.2016 7:30

Bouřlivé slovní potyčky vyvolaly na sociálních sítích plánované sobotní demonstrace proti islámu, které se kromě Prahy uskuteční i v dalších městech Evropy. Blok proti islámu, jenž patří mezi organizátory, je osočován z paktování s Moskvou, která si z nás podle některých chce opět udělat kolonii. Naprostým protipólem jsou jedinci, kteří jsou ochotni si kvůli chystané akci „utrhnout od úst“ a nějaká rusofobie je nezajímá.

Sobotní demonstrace mají předehru. Toto se před nimi odehrálo na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu a imigrantům na Václavském náměstí

Zejména přes Facebook se svolávají příznivci těchto protestů, které v sobotu 6. února organizují uskupení jako například Blok proti islámu. Ten, spolu se svou facebookovou odnoží Islám v ČR nechceme, se podílí na unikátní demonstraci, v níž se přes telemost spojí několik evropských měst.

Na stránce události již 2 600 lidí potvrdilo účast, 5 100 má zájem. Pozváno jich je dalších více než 35 tisíc.

Videopozvánka na akci:

Někteří obyvatelé berou tuto akci proti islámské ideologii hodně vážně. Mimo jiné jsou ochotni se kvůli cestě do hlavního města dokonce zadlužit. Kupříkladu Pavla M.: „Mám to daleko a penězi zrovna neoplývám – musím si půjčit na cestu –, ale chybět nebudu v žádném případě.“

Hanba vám! Amerika špatně, Rusko špatně… Lze se shodnout v postoji vůči islámu?

Ne všichni ale jdou ve šlépějích Bloku proti islámu, potažmo spolupracujícího politického hnutí Úsvit - Národní koalice. „Proruská koalice? To si říkáte vlastenci a bojovníci proti islámu? Putin nedávno otevřel největší mešitu v Evropě a na Kavkaze podporuje zavádění práva šaría. Hanba,“ napsal na stránce události Lukáš N. B. ze Zlína, student Mezinárodních vztahů na Karlově Univerzitě v Praze. „Neřešíme politické preference i nějaké programové odlišnosti našich evropských partnerů. Naším společným bodem je – zastavme islamizaci v Evropě,“ reagoval na jeho slova Jaroslav J.

„A tu zastavíte s lidmi, kteří podporují diktátory zavádějící islámské právo? To mi hlava nebere. Já taky nechci islámskou Evropu. Ale taky nechci, aby mi mou vlast nějací kolaboranti zas prodali Kremlu!“ uvádí rozhodně pan B. a posléze dopisuje: „… Tak mi prosím vyvraťte, že Kadyrov nezavádí v Čečně šaríu a že Putin nedávno neotevřel největší mešitu v Evropě.“

Kritik se setkává i se souhlasnými reakcemi. „Že bychom se měli distancovat od Ruska, je pravda. Snažme se změnit EU zevnitř, snažme se zastavit islámskou imigraci do Evropy a repatriovat všechny muslimy, kteří v Evropě už jsou. Ale neutíkejme při tom k Rusku. Z té země opravdu nepřišlo nikdy nic dobrého,“ míní Pražan Richard Š., který se na síti prezentuje jako sympatizant Bloku proti islámu.

To pana J. rozladilo: „Neustále někdo požaduje, ať se spojíme. Ať se vykašleme na všechno a jdeme do toho s každým, kdo je proti islámu. A když to uděláme, tak je to zase špatně… Ten je proruský, támhleten protiamerický, ten zas moc levicovej, tamten má předsedu takovýho a tamten zase makovýho…“

H*vno zavedené Německem, kde rozhoduje „nový Hitler“. Kolaboranti na vlně islámu?

„Pokud mě někdo pozve na protest proti tomu hovnu, které tady prakticky zavedlo Německo – jako podle mého názoru hrozba světu, viz Merkelová = Hitler, jsem pro a prostě se zúčastním. S tím, že je potřeba hledat hlubší smysl a číst mezi řádky, ale pro začátek chci podpořit lidi, kteří hrají na to, o čem to vlastně všechno je,“ nebere si servítky ve vyjadřování svého postoje Jan K., Ostravák žijící v Praze.

„Ne, tady se asi diskutovat nedá. Ruská propaganda je svinstvo a o tom, že se snaží získávat vliv přes různá hnutí, je dokázaný fakt. Mně nevadí, že někdo nechce u nás islám. Brutálně mi ale vadí, když tady chce pomáhat šíření vlivu toho rusáckýho KGBáka. Moskva už si z nás jednou kolonii udělala. Myslím, že už stačilo,“ nenechává se zviklat protiruský pan B., který vyprovokoval dalšího diskutéra.

„Rusové měli velký podíl na našem osvobození od německého nacismu. A dalších 40 let tady zůstali. Co se asi stane, když nám pomohou se osvobodit od islámu? Zkusme to bez nich. To není o tom, že ten je příliš proamerický, ten příliš levicový... Problém je opravdu, když je někdo proruský,“ doplňuje jeho názor Richard Š.

„Pokud se Blok proti islámu jasně nedistancuje od Ruska a bude se paktovat s kolaboranty, tak je na místě podezření, že je jeho vedení další na seznamu Kremlem placených zrádců. Národ není hloupý,“ vyřkl pan B. konečný soud vůči pořadateli – Bloku proti islámu.

Jiným se zase nelíbí polský křesťan. Český název se zase nezamlouvá Finům

Jaroslav J. se pokusil o smír: „Zcela v pořádku – pokud by se tato demo týkala podpory Ruska, Blok proti islámu by zcela jistě chyběl. Tato demo se vsak týká boje proti islámu v Evropě.“

Část veřejnosti se ale pozastavuje nejen nad proruskou kooperací, ale i nad přílišným příklonem k polským sousedům. „Už jsme také zaznamenali, že ne všem příznivcům se líbí až příliš velká orientace našich polských partnerů na křestanství. Halt hledáme, co nás spojuje, nikoliv rozděluje,“ upřesnil Jaroslav J. „Finským partnerům se prý pro změnu nelíbilo, že jsme Blok proti islámu a ne proti islamizaci. Nakonec si však všech 14 zemí pláclo a jdeme na to,“ dodal ještě.

Putin si „kluky mohamedánské“ podřídí, že ani neceknou

Argumentace rusofobů se nelíbí průmyslovému inženýrovi z Turnova Otakaru J. „Pane B., jste vedle jak ta jedle. Víte, situaci v Rusku osobně znám. Tak, jak si Putin podřídil pravoslavnou církev, která ani necekne, stejně pracuje i s islámem. Rusko je v situaci, že jeho rozsáhlá území mají převažující muslimské obyvatelstvo. Ale tam se nejedná o nějaký dialog státní moci s islámskými představiteli, tam hoši mohamedánský nemají na výběr: Buď budou držet Putinovu linii, nebo jejich šéfové to krutě odskáčou,“ objasňuje zasvěceně a pokračuje:

„Ano, není to moc demokratické, ale Putin také nemá moc na výběr, nechce-li si svojí nečinností nechat rozvrátit islámské oblasti v Rusku. Jsem si dokonale jist, že své věci, to jest držení moci, Putin rozumí. A nic není vzdálenější pravdě, než že by Putin ustupoval islámu.“

Extrémní bojovníci proti Putinovu Rusku se podle něj v boji proti islamizaci jen pletou pod nohy a jsou jako malé děti. „Bez Rusa bychom dnes všichni chodili se vztyčenou pravicí, tatare. Tedy ti, co by přežili,“ vzkázal všem rusofobům metaforicky také Petr P. Západ bral Slovany vždy jako podřadnou řadu a nikdy to jiné nebude, míní další potenciální účastník demonstrace: „Neustále jim lezeme do prdele a teď budeme znovu řešit naše přežití, ale vlastně nás ohrožuje Rusko!“ uzavřel jednu z rozebíraných myšlenek Pavel S.

Jedny z posledních novinek, které na stránce přidává Blok proti islámu, se týkají několika přesunů evropských demonstrací na jiné místo. To se týká například Slovenska či Nizozemska. „Jo, holt se nás opravdu bojí, a to všude,“ přidal k aktualitě poznámku správce stránky Bloku proti islámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…