Socialismus nebo smrt! Fidel Castro si vybral oboje, vtipkuje Feri. Zato u českých komunistů tečou slzy

26.11.2016 9:55

Dnes brzy ráno našeho času zemřel dlouholetý kubánský vůdce Fidel Castro. S kondolencí přispěchali čeští komunisté. Zato Kubánci žijící ve Spojených státech mezitím bouřlivě slaví v ulicích měst.

Socialismus nebo smrt! Fidel Castro si vybral oboje, vtipkuje Feri. Zato u českých komunistů tečou slzy
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

„Dovolte mi vyjádřit hlubokou soustrast rodině Fidela Castra, prezidenta a bojovníka za svobodu kubánskeho lidu. Taktéž vyjadřuji soustrast kubánskému lidu a všem, jež na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou,“ napsal v prohlášení předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jinak se ale k úmrtí Fidela staví Kubánci, kteří byli nuceni emigrovat a žijí nyní v USA. Ti se nebojí veřejně slavit. Řada z nich opustila rodný ostrov právě kvůli vládě Fidela Castra. Kubánci slaví podle CNN ve městě Hialeah na Floridě. Podobně to vypadá také v nedalekém Miami, kde žije největší kubánská komunita.

Kubánci v Miami se scházejí v restauracích a na mnoha veřejných místech, sdělil BBC jeden z místních obyvatel Luis Luis Fajardo. „Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým. Když se v 90. letech minulého století zhroutil Sovětský svaz, zažívali Kubánci obrovské těžkosti. Mnoho lidí teď říká, že když je Fidel Castro mrtvý, mohla by Kuba zažít změny, po jakých volali,“ dodal.

Na Castrovu smrt reagovali také někteří čeští politici. „Vypadá to, že na Kubě začnou obrovské oslavy. Castro přivedl jednu z nejbohatších zemí do izolace a chudoby," napsal na twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Teplický radní Dominik Feri (TOP 09) pak uvedl: „Socialismus nebo smrt! – Fidel Castro se nechtěl rozhodovat a vybral si obojí.“

Se svým komentářem přispěl také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty: „Odešel Fidel. Díky němu Kuba byla a částečně stále je rozvojovou zemí tyranizující své obyvatele.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…