Socialistických experimentů už bylo dost, rozčílil se Kalousek

29.09.2013 20:00

Přijmout euro, či nepřijmout? Názory na tuto problematiku se různí. K jeho hlasitým příznivcům patří například místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Na svém blogu na serveru iDnes.cz vyjmenoval důvody, které mluví v jeho prospěch.

Socialistických experimentů už bylo dost, rozčílil se Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek uvedl skutečnosti, které považuje při rozhodování o přijetí, či nepřijetí eura za zásadní. Zdůraznil, že z původní zakladatelské jedenáctky se eurozóna postupně rozrostla o dalších šest států, přičemž na začátku příštího roku přivítá Lotyšsko a rok na to pravděpodobně i Litvu, a že žádná země eurozónu neopustila kvůli převažující nostalgii po domnělých výhodách původní národní měny.

Euro se navíc podle jeho slov prosadilo na mezinárodních trzích, oproti výchozímu stavu je nyní vůči americkému dolaru o 25 % silnější a v reakci na krizové období se euro stalo katalyzátorem dalekosáhlých změn, které dokladují jeho nezastupitelnou úlohu při vytváření jednotného trhu Evropské unie.

Přijetí eura napomůže české ekonomice

„Uvedená fakta by mohla ulehčovat rozhodování, zda učinit z eura i naši zákonnou měnu, k čemuž jsme se ostatně zavázali při vstupu do EU. Důvěryhodný stát by měl ctít své závazky. A to zejména tehdy, když pro české občany přínosy ze zavedení eura převyšují náklady,“ míní Kalousek. Pozitiva by přijetí eura přineslo podle exministra financí zejména vývozně zaměřeným podnikům, a to díky odstranění kurzových rizik z drtivé většiny zahraničně-obchodních transakcí.

Dle Kalouskova názoru představuje otázka zavedení eura klasický příklad strategického uvažování, neboť mezi patřičným rozhodnutím a  jeho naplněním se nachází poměrně dlouhé období technických a legislativních příprav. „Vydáme-li se cestou socialistických experimentů a hodování na dluh, můžeme na euro a výhody z něj plynoucí zapomenout. Pokud setrváme v odpovědné rozpočtové politice, bude přijetí eura ve vhodném okamžiku významným příspěvkem stability a růstu české ekonomiky,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…