Sociální bydlení i Ústava. O tom chce ministr Chvojka jednat v Lánech

10.02.2017 14:37

Záměr na regulaci lobbingu a také výsledky kulatého stolu k revizi Ústavy bude chtít představit prezidentovi Miloši Zemanovi příští sobotu ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Šéf ČSSD na Pardubicku, který vystřídal na konci listopadu v ministerské funkci Zemanem neoblíbeného Jiřího Dienstbiera (ČSSD), se chystá prezidenta navštívit v Lánech. Bude tam jednat s jeho expertním týmem.

Sociální bydlení i Ústava. O tom chce ministr Chvojka jednat v Lánech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka

„S panem prezidentem budu hovořit o svých prioritách do konce volebního období, o sociálně vyloučených lokalitách, zákonu o sociálním bydlení či zákonu o ochraně oznamovatelů (whistleblowerů),“ popsal Chvojka ČTK program schůzky. Rád by se věnoval také dosavadním výsledkům jednání odborníků o možných změnách Ústavy a představil „svůj záměr na regulaci lobbingu“.

Tématem lobbingu se nedávno zabývala Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, které Chvojka předsedá. Jedním z možných řešení podle ní může být dobrovolný registr lobbistů. Chvojka počítá se vznikem věcného záměru zákona, který by obsahoval pravidla lobbistické činnosti v Česku. Je ale nepravděpodobné, že by vláda normu prosadila do konce svého mandátu.

Stejně tak se současná vláda nedostane k úpravám Ústavy, o nichž ve Strakově akademii Chvojka pořádá diskuse s dvacítkou předních právníků. Do voleb chce stihnout tři kulaté stoly o moci zákonodárné, moci výkonné a moci soudní.

Ve Sněmovně hodlá do podzimu kabinet prosadit zákon o sociálním bydlení, zatím se ale koalice neshodla na okruhu osob, kterým by měl stát pomáhat. Do dolní parlamentní komory tento týden vláda poslala Chvojkův návrh na ochranu oznamovatelů korupčního jednání, i na tomto tématu se ale koalice neshoduje. Chvojka počítá s novelou občanského soudního řádu, tvrdí, že nový samostatný zákon, jak ho přijalo třeba Slovensko, není reálně využíván. Ve Sněmovně je už i poslanecký návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), který problematiku řeší jiným způsobem. Chvojkův návrh považuje hnutí ANO za nedostatečný.

Diskuse s ministry a svými poradci v Lánech pořádá prezident zhruba jednou za měsíc. Poslední se odehrála v polovině ledna na téma zahraniční politiky s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…