Sociální dávky se příští rok zvyšovat nebudou

19.06.2016 9:42

Většina sociálních dávek se příští rok zvyšovat nebude. Stejné to bude i s porodným nebo mateřskou dovolenou. Ministryně práce Michaela Marksová by ale ráda zvýšila přídavky na děti o 100 korun měsíčně. Zatím ale nemá podporu v koalici ani u většiny opozice. Informoval o tom web České televize.

Sociální dávky se příští rok zvyšovat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Životní minimum je nyní 3410 korun, existenční jen 2200 korun. Příští rok zůstanou obě sumy stejné. „Jdeme cestou minimální mzdy, protože se domníváme, že by co nejvíc měl růst rozdíl mezi minimální mzdou a sociálními dávkami,“ zdůvodnila zamrazení dávek Marksová.

Práce je v Česku dost

S ministryní v tomto souhlasí i další dvě koaliční strany. Podle hnutí ANO i lidovců je v Česku práce dost a lidé na dávkách zůstávat nemusejí. Zaměstnavatelé nyní mají téměř 130 tisíc volných pracovních míst.

„Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a naše firmy nemají pracovníky. Na druhé straně je tady 400 tisíc kvazi nezaměstnaných,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Celý text je ZDE

Na rozdíl od dávek má příští rok růst právě minimální mzda. Nyní je 9900 korun a ČSSD chce, aby se zvýšila na 11 tisíc korun. Zatím ale nemá podporu ve vládě. „Jsou sektory, kde to není problém, jsou ale také sektory, kde to může ohrozit podnikání,“ obává se Babiš.

Zvyšovat by se měly jen přídavky na děti

Kromě životního a existenčního minima nechá vláda příští rok zamrazené například i dávky pro nemocné, rodičovský příspěvek, mateřskou dovolenou nebo porodné. Jedinou dávkou, kterou by ministerstvo příští rok rádo zvýšilo, jsou přídavky na děti. Vláda je naposledy zvyšovala v lednu 2008.

Marksová chce také zvýšit okruh rodin, které by na tyto přídavky měly nárok. Ministerstvo navrhuje od příštího roku růst o 100 korun měsíčně. Nově by navíc na dávky měli nárok lidé až do 2,7násobku životního minima. Dnes je hranice o tři desetiny nižší. Zvýšení dávek pro chudší rodiny podporují i komunisté.

Plán za víc než jednu a půl miliardy ročně ale zatím nemá podporu ve vládní koalici. Babiš žádné dávky navyšovat nechce, lidovci by peníze místo vybírání a přerozdělování raději nechali v rodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…