Sociální demokracie jde prý do kytek. A nejen u nás...

15.04.2016 8:41

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by si měl co nejdříve splnit domácí úkol, jinak se mu může stát, že sociální demokraté oslabí podobně, jako se to stalo ODS, a ČSSD bude moct jen vzpomínat na zašlou slávu. Kdyby snad současný předseda vlády věřil, že se něco takového českým sociálním demokratům stát nemůže, měl by se podívat do Německa. Jeho kolegové jsou na tom dnes tak zle, že se to dá srovnat s časy Adolfa Hitlera.

Sociální demokracie jde prý do kytek. A nejen u nás...
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Adam Černý se v komentáři pro páteční Hospodářské noviny zamýšlí nad tím, proč tak výrazně slábne sociálnědemokratické hnutí v Evropě. Stačí se podívat na britské labouristy, kteří prohráli s konzervativcem Davidem Cameronem, ale český čtenář nemusí chodit pro příklad tak daleko. Stačí, aby se podíval třeba do Německa. SPD je tam součástí vládní koalice, ale vicekancléře Sigmara Gabriela není příliš vidět. A podle průzkumů se strana pohybuje na úrovni 19 procent voličské přízně.

Není to sice poprvé v dějinách strany, ale pro srovnání je třeba zajít hluboko do minulosti. „Třeba do roku 1933, kdy se konaly volby po nástupu Adolfa Hitlera a atmosféra byla plná nacistické nenávisti vůči levici. Anebo do února 1890, kdy dostali 19,7 procenta sociální demokraté, kteří sotva opustili poloilegalitu, kam je zatlačily bismarckovské zákony,“ připomíná autor.

Kdo za to může? Do značné míry dnešní situace v Evropě. Část hlasů německým sociálním demokratům odebrala protiuprchlická protestní Alternativa pro Německo, další část odčerpali němečtí liberálové z FDP. Tato strana se sice po posledních volbách nedostala do parlamentu, ale z hlediska voličské přízně prožívá zmrtvýchvstání. Německá politická scéna je zkrátka stejně roztříštěná jako ta česká, ale premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to podle autora příliš neřeší. Měl by si proto rychle splnit domácí úkol, zjistit, kam mu mizí voliči, a pokusit se s tím něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…