Sociální demokrat Klučka chtěl změnit část cizineckého zákona. A narazil

21.03.2017 22:02

Rada vlády pro lidská práva nesouhlasí s některými změnami cizineckého zákona, které ve sněmovně navrhl poslanec Václav Klučka (ČSSD). Podle ní jsou části návrhu v rozporu s českým ústavním pořádkem i s unijním a mezinárodním právem. Omezují například právo na slučování rodin či možnost soudního přezkoumání rozhodnutí v řízeních o pobytu cizinců. Výhrady obsahuje podnět, který rada dnes projednala.

Sociální demokrat Klučka chtěl změnit část cizineckého zákona. A narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil a Václav Klučka

Rada se letos sešla poprvé. Poprvé ji také řídil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Jejím předsedou se stal poté, co v ministerské funkci loni vystřídal Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

„Rada konstatovala, že některé části návrhu (k cizinecké novele) mohou být v rozporu s ústavním pořádkem České republiky a se závazky České republiky podle mezinárodního práva,“ uvedl po jednání Chvojka. Dodal, že se stanoviskem rady seznámí poslance před závěrečným hlasováním o novele ve sněmovně. Ta nyní novelu o pobytu cizinců projednává.

Klučka podal rozsáhlý pozměňovací návrh, který pravidla pro pobyt cizinců zpřísňuje. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) má novela podpořit migraci, která bude přínosná pro českou ekonomiku a neohrozí bezpečnost země. Klučkův návrh kritizoval vládní výbor pro práva cizinců, který je součástí vládní lidskoprávní rady. Ve svém podnětu uvedl deset výhrad. Rada pro lidská práva z nich dnes podle Chvojkova mluvčího Michala Kačírka schválila čtyři.

Podle výboru i rady představuje zásah do práv cizinců to, že by o nevydání, zrušení či neprodloužení povolení k jejich dlouhodobému či trvalému pobytu už neměl rozhodovat správní soud. Vyloučení soudního přezkumu rozhodnutí je v rozporu s evropskými pravidly a úmluvami, uvádí se v podnětu.

Podle poslaneckého návrhu by se měl omezit i soudní přezkum v případě, kdyby člověk ze zahraničí přišel v Česku o svobodu. Pokud by zadržování bylo nezákonné, cizinec by nemohl žádat u soudu odškodnění. Návrh počítá i se zastavením řízení o žalobách a kasačních stížnostech.

Cizinec by mohl také přijít o povolení k pobytu, pokud by úřadům předložil padělané či neplatné doklady, nebo po pravomocném odsouzení za úmyslný trestný čin. Vládní rada a její výbor poukazují na to, že zrušit pobyt by tak bylo možné ne kvůli závažnému činu, ale i kvůli jakémukoliv přečinu. Podle nich je to v rozporu s právem EU, chybí ohled na přiměřenost činu a trestu.

Podle rady poslancův návrh omezuje i právo cizinců na sloučení rodiny s českým příbuzným či s příbuzným z EU. Lidé ze zemí mimo Unii by nemohli žádat o povolení k pobytu pro sebe jako člena rodiny, pokud by se do Česka dostali a pobývali v něm bez platných dokladů a víz. V podnětu se píše, že opomenutí formalit veřejný pořádek a bezpečnost neohrožuje.

Výbor navrhl, aby vládní rada kabinet a poslance i senátory vyzvala k tomu, aby zásahy do práv cizinců nepřipustili a Klučkův návrh nepodpořili. Rada dnes diskutovala také o přípravě plánu opatření k prosazování lidských práv v byznysu. Podle Chvojky ČR nepatří k zemím, kde by podniky lidská práva hromadně porušovaly. Plán se zaměří proto hlavně na osvětu a zdokonalení legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…