Sociální demokrat nerozumí Zemanovi. Jde o národní park na Šumavě

16.09.2014 18:39

Úterním hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch z ČSSD. Z pohledu odborníka na životní prostředí objasňoval dění kolem Národního parku Šumava. Dialog mezi politiky, ekology i zastupiteli obcí, jež spadají do oblasti NP prý dnes představuje debatu hluchých, ve které je spousta nesnášenlivosti a nalézt kompromis tak bude údajně velmi těžké.

Sociální demokrat nerozumí Zemanovi. Jde o národní park na Šumavě
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

Poslanecká sněmovna dnes odložila projednávání senátní novely o Národním parku Šumava. Podle Böhnische za tím stojí tři okolnosti. Jednak ještě údajně neproběhly debaty o dvou peticích, kterými by se výbor pro životní prostředí rád věnoval před samotným projednáním novely, a jednak se blíží komunální volby a poslanci údajně chtějí počkat na nová zastupitelstva a starosty, s nimiž budou jednat.

Prohlášení místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který hovořil v souvislosti s odložením projednání novely zákona o NP Šumava o zbabělosti, považuje Böhnisch za nesmysl. Politici prý své názory publikují, chodí do televizí či rozhlasu, tudíž jejich postoje údajně všichni znají a nemají tedy důvod obávat se hlasovat před volbami.

Třetím důvodem odložení projednávání senátní novely je podle předsedy výboru pro životní prostředí tvorba novely zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou vypracovává Ministerstvo životního prostředí a která se právě nachází v mezirezortním připomínkovém řízení. Obě novely by se prý měly projednávat na jedné schůzi. Böhnisch sám by se přiklonil spíše k ministerské novele, jelikož prvně stanovuje jasná pravidla pro všechny národní parky a až poté se prý věnuje specifikům jednotlivých NP.

Je třeba nechat přírodu žít svým životem

Následně se debata stočila k velmi diskutovanému tématu v rámci NP Šumavy – bezzásahovým zónám. V současné době tvoří přibližně třináct procent území parku, ministerský návrh počítá do budoucna s třiadvaceti procenty a senátní s šestadvaceti a půl procenty. A ekologové by si představovali, aby do první zóny parku spadala rovnou polovina území.

Böhnisch soudí, že by bylo rozumné spojit současné rozptýlené bezzásahové zóny do jednoho celku a do budoucna jejich rozsah nechat na přírodě a jejím vývoji. Za patnáct, dvacet let by se následně provedla analýza jejího stavu a pak by se teprve rozhodovalo o plánu péče či změně legislativy.

Zemanovu debatu nechápu

K bezzásahovým zónám se včera ústy svého mluvčího vyjádřil i prezident Zeman, když prohlásil, že bude vetovat zákon, který schválí jejich navyšování. Podle Zemana je totiž nutné chránit i „živočicha člověka“ a umožnit tak starostům obcí spolurozhodovat o dění v parku. Předseda sněmovního výboru pro životní prostředí prezidentově debatě nerozumí. Stát prý zřídil park pro ochranu přírodních hodnot a obce, které se na jeho území sice mají právo rozvíjet, ovšem souhlasily se vznikem parku a tak údajně musí chápat, že se budou muset trochu omezit.

Debata o Šumavě se může podle Böhnische táhnout řadu let. V této souvislosti sociálnědemokratický poslanec zmínil vyhlašování německého národního parku Schwarzwald, kdy proběhla poctivá veřejná debata. To se u nás prý na počátku devadesátých let, kdy byl zřizován NP Šumava nestalo a sklízíme za to dnes plody.

„Dnes je to často dialog hluchých, přesvědčených. Debata má smysl, ale je tam spoustu nesnášenlivosti, takže dostat lidi k jednacímu stolu a najít dobrý kompromis nebude snadné. Ale věřím, že se nám to povede,“ uzavřel Böhnisch rozhovor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…