Sociální demokraté rozjíždějí novou akci proti církevním restitucím. Nejde o nápad vedení

31.12.2013 8:25

Advokát Jiří Vyvadil jako člen ČSSD vytrvale bojuje proti předávání miliardových majetků církvím. Za tímto účelem nyní na Facebooku založil skupinu, která hodlá proti církevním restitucím bojovat. Hnutí „Občané proti církevním restitucím“ podpořil dokonce i jeden z Vyvadilových spolustraníků, sedících v Poslanecké sněmovně.

Sociální demokraté rozjíždějí novou akci proti církevním restitucím. Nejde o nápad vedení
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

„Milí přátelé, hodlám založit občanské sdružení, tedy nejen jakousi myšlenkovou platformu zvoucí Občané proti církevním restitucím. Toto sdružení by se systematicky zabývalo otázkou církevních restitucí, vyvíjením tlaku na jejich zrušení či sledováním jednotlivých církevních kauz. Jestliže je dnes podáno již 70 000 žádostí, je zřejmé, že můžeme uspět jen tehdy, když do něj vstoupí co nejvíce členů,“ vepsal do záhlaví facebookové skupiny její zakladatel Jiří Vyvadil, bývalý senátor a nyní občansky aktivní advokát, který se zviditelnil například žalobou na režiséra Jana Hřebejka za slova o podporovatelích prezidenta Miloše Zemana jako o „hnědých a rudých prasatech“.

Skupinu bývalý senátor založil na Facebooku v sobotu a během dvou dnů získala 783 členů. To Vyvadila přimělo, aby skutečně rozšířil aktivity skupiny i mimo Facebook a přihlásil Občany proti církevním restitucím jako občanské sdružení.

„Musíme to rozjet ve velkém. Potřebujeme zájemce všude tam, kde hrozí, že vydání bude neoprávněné. Musíme se stát silou, kterou stát bude respektovat. Užijte si silvestra a od Nového roku se festovně pustíme do práce,“ burcoval Vyvadil na stránce během pondělí.

O několik hodin později přišel s dalším nápadem. Občané proti církevním restitucím by podle něj měli přijít s peticí, která by vyzývala prezidenta Miloše Zemana, aby využil svého ústavního práva a „nejmenoval hlavního ideologa a zastánce církevních restitucí, i s ohledem na jeho možné trestní stíhání pro malverzace na ÚSTR, ministrem kultury“.

Jako jeden z prvních se ke skupině přidal poslanec ČSSD ze severních Čech Jaroslav Foldyna. Ten se uvedl konstatováním, že „takto postavené restituce jsou zločinem na českém národě".

Poslanec Foldyna již dokonce chrlí nápady, jak proti předávání majetku bojovat. „Na státní svátek upálení Mistra Jana Husa je třeba udělat masovou demonstraci národa spojenou s řadou happeningů,“ doporučuje v jednom ze svých příspěvků.

Další z členů skupiny si ale na adresu Vyvadilovy partaje postěžoval: „Mnozí voliči socanů jsou velmi rozezleni tím, že nyní socani couvli od předvolebního uvažování restituce zrušit. A stalo se přesně to, co jsem před volbami předpokládal - socanům se dá věřit asi tak, jako Schláfenbergovi, Kradouskovi, Přesčasovi a ostatním.“ Sám Vyvadil na stránce ujistil, že na půdě ČSSD bude proti restitucím i koaliční spolupráci s jejich hlavními podporovateli hlasitě protestovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…