Sociální demokraté v Otrokovicích jsou rozdělení, starosta je proti výboru strany

17.10.2014 19:30

Sociální demokraté v Otrokovicích na Zlínsku jsou rozpolcení. Starosta Jaroslav Budek, který byl lídrem v komunálních volbách, se nedokáže shodnout s výborem místní organizace strany, komplikuje se tím také vyjednávání o koalici. ČSSD volby ve městě vyhrála, získala devět z 23 křesel v zastupitelstvu.

Sociální demokraté  v Otrokovicích jsou rozdělení, starosta je proti výboru strany
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Výbor místní organizace ČSSD přizval podle předsedy Jaromíra Hanáka Budka do vyjednávacího týmu, ten však údajně začal jednat na vlastní pěst bez ostatních členů výboru. „Jaroslav Budek tak nemá mandát k vyjednávání za ČSSD. O tomto byl informován předsedou výboru. Jaroslav Budek tak již několik dní porušuje stanovy a dobré jméno ČSSD,“ píše se v prohlášení výboru podepsaném Hanákem, které má ČTK k dispozici. „Jednání Jaroslava Budka a nečlena ČSSD Ivo Kramáře, kteří bez mandátu VMO ČSSD Otrokovice oslovují pouze jimi vybrané osoby spojené se zájmovými lobbistickými skupinami, s nimiž byli domluveni již před volbami, je nepřípustné,“ uvedl výbor v prohlášení.

Budek se hájí tím, že místní organizaci ovládla nová skupina

Prioritou ČSSD je podle vedení tamní organizace vytvořit koalici s lidovci a TOP 09. „Co se týká v pořadí druhého Nového Impulsu, vzájemným jednáním bychom chtěli docílit odchodu Nového Impulsu do konstruktivní opozice,“ uvedl výbor.

Budek se hájí tím, že místní organizaci ovládla nová skupina. „Před časem jsme nabrali hodně mladých lidí, vytvořila se nová skupina, vyvolalo to změny ve vedení místní organizace,“ řekl ČTK Budek. Ten podle svých slov bude nadále pokračovat v jednání o koalici s Nezávislými a Občany OE, hnutím ANO a lidovci. Spolupráci s Novým Impulsem, který skončil ve volbách druhý se ziskem čtyř mandátů, spolupráci již dříve odmítl. V končícím zastupitelstvu přitom byli koaličními partnery. Budka podpořil také hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Ani okresní, ani krajský výbor strany se podle zjištění ČTK situací nezabývaly.

Třetí ve volbách ve městě skončili Nezávislí a Občané OE

Z devíti nově zvolených zastupitelů ČSSD stojí za ním podle Budka tři zastupitelé. S jedním ze zvolených zastupitelů, který souhlasí s názorem výboru místní organizace, se pokusí sejít a přesvědčit ho.

Třetí ve volbách ve městě skončili Nezávislí a Občané OE se ziskem tří mandátů, stejný počet křesel má ANO. Lidovcům připadly dva mandáty, TOP 09 a komunistům jeden. V minulém volebním období radnici vedla ČSSD, Nový Impuls a Nezávislí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…