Sociální demokraté z Olomouckého kraje napadli u soudu kandidátku

30.08.2013 10:42

Stranickou kandidátku napadla u soudu skupina sociálních demokratů z Olomouckého kraje. Mají pocit, že by na kandidátce neměli chybět, a žádají proto o předběžné opatření, které má zabránit podání listiny krajskému úřadu. Podobným návrhem se soud zabývá i ve vztahu k moravskoslezské kandidátce ČSSD. Na české politické scéně jde o zcela výjimečný postup.

Sociální demokraté z Olomouckého kraje napadli u soudu kandidátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

 "Žaloba to není, je to návrh na předběžné opatření, aby soud zamezil tomu, aby kandidátní listina v této podobě byla podána krajskému úřadu," řekla ČTK mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná, podle níž návrh podala skupina členů ČSSD z Olomouckého kraje. Podle svého přesvědčení by na kandidátce měli být, ale nejsou, uvedla také.

Podle některých informací stojí za návrhem šestice členů z Mohelnice, kteří prý chtějí poukázat na to, že při sestavování kandidátky porušilo krajské vedení strany stanovy a demokratické principy.

Už druhý kraj napadl kandidátku

"Návrhy přišly dva velice obdobné a jeden ještě přišel na ostravskou kandidátku," uvedla dnes také Novotná v narážce na postup ostravského primátora Petra Kajnara a dalších dvou sociálních demokratů. Ti se také domáhají předběžného opatření. Kajnar, který je šéfem ČSSD v Moravskoslezském kraji, v ostravských primárkách nedostal ani hlas, a následně se neprosadil ani na krajské úrovni.

Vedení sociální demokracie ve čtvrtek uvedlo, že se s věcí chce detailně seznámit, aby mohlo zvolit adekvátní postup. "Řešení interních sporů soudní cestou každopádně nepokládáme za vhodné," vyjádřil názor místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…