Sociální ekolog: Naše společnost je perverzní. Řada jevů se v ČR obrací ve svůj protiklad

24.11.2013 21:28

Sociální a kulturní ekolog Ivan Rynda před lety založil Radu vlády pro udržitelný rozvoj. Nyní v rozhovoru pro server Česká pozice s lítostí konstatuje, že se vláda pravidly udržitelného rozvoje neřídí a z rady se stalo okrajové uskupení bez významnějšího vlivu na politiku. Přitom ale právě politici za nás podle Ryndy mají dělat nepříjemná rozhodnutí.

Sociální ekolog: Naše společnost je perverzní. Řada jevů se v ČR obrací ve svůj protiklad
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ivan Rynda se v rozhovoru pro Českou pozici zamýšlí také nad tím, kam v politickém spektru patří téma životního prostředí, a nad rolí občanů, politiků a státu při ochraně životního prostředí a zdraví.

Pokud se Rynda podívá na výsledek voleb, nevidí příliš velkou naději, že by nová vláda dokázala řešit aktuální problémy životního prostředí lépe než ta předchozí. Naději vidí pouze v racionálním přístupu stran k managementu životního prostředí.

"Pokud jde o personální otázky, důvěřoval bych Vladimíru Špidlovi, který byl ještě před volbami stínovým ministrem životního prostředí ČSSD. To je člověk velmi přemýšlivý s komplexním pohledem na svět, realitu i politiku a k životnímu prostředí má dlouhodobý autentický vztah," dodává ekolog.

Společnost je perverzní

Strana zelených, za kterou v minulosti sám kandidoval do Senátu, se podle Ryndy nedostala do sněmovny kvůli tomu, že ji velká část voličů obviňuje z toho, že způsobila takzvaný solární tunel, což ale prý není pravda. Média totiž podle ekologa z lenosti nedokázala nebo nechtěla oddělit od sebe dvě věci - solární energetiku podporovanou zelenými a její flagrantní zneužití jinými politiky.

"Souvisí to s trvale sílícím rysem naší společnosti, kterou nazývám společností perverzní nebo pervertovanou. Vyznačuje se tím, že řada jevů v ČR se obrací ve svůj protiklad a proti původnímu rozumnému záměru," uvedl Rynda.

Nyní se od zelených odklonil, děsí ho prý ochota části z nich spolupracovat s KSČM. "Zelené strany by neměly mít program levý či pravý, ale komplexní, věcný a udržitelný," podotýká ekolog.

Trvale udržitelný rozvoj, který Rynda prosazuje, by měl být založen na vzdělávání, přesvědčování a osvětě, důrazu na hodnoty, dlouhodobém strategickém (nikoli však socialistickém) plánování v kombinaci s tržně kompatibilními nástroji a svobodou podnikat a tvořit.

Politici za nás mají dělat nepříjemná rozhodnutí

Sám Rynda stál u založení Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Ta, ačkoli stále funguje, funguje spíše formálně. Zásadní podle ekologa je oddělit roli politiků a lidí. "Lidé jsou skutečně většinově nastavení tak, že nemyslí dlouhodobě dopředu," tvrdí. "Když jsou lidé navíc zahnáni do tíživé situace, dají přednost obživě před ochranou životního prostředí a zdraví," dodává ekolog.

Politici by tedy měli vidět i do vzdálenější budoucnosti. "Politiky si, mimo jiné, volíme pro to, aby dělali ta nepříjemná rozhodnutí za nás, tam, kde toho nejsme sami schopni," říká Rynda. "Podle mě je ochrana životního prostředí, přírody a krajiny také příkladem rozhodování, které by měli politici dělat s námi, ale i za nás," uzavírá rozhovor pro Českou pozici sociální a kulturní ekolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…